Gemeente Rotterdam

15 september 2010

Rotterdam tekent internationale overeenkomst duurzame verlichting

Rotterdam bij netwerk van duurzame lichtsteden

Wethouder Alexandra van Huffelen ondertekent in Parijs namens Rotterdam, het LUCI Charter on Urban Lighting, met als doel het stimuleren van duurzame verlichting. LUCI (Lighting Urban Community International) is een netwerk van wereldsteden, die elkaar versterken door kennis uitwisseling. De steden, waaronder Parijs, Frankfurt, Sjanghai, Istanbul, Jeruzalem en Montreal, brengen ieder hun ervaringen in op het gebied van duurzame verlichting.

Verlichting voor duurzame ontwikkeling

De overeenkomst voor duurzame straatverlichting, is gezamenlijk opgezet door meer dan veertig wereldsteden, experts en fabrikanten. De steden onderschrijven een aantal belangrijke doelstellingen en uitgangspunten voor stedelijke ontwikkeling en duurzaamheid.

Zo garanderen ze voor iedere inwoner goede stedelijke verlichting en zien ze het belang van openbare verlichting voor een veilige en aangename omgeving. Tegelijkertijd kan verlichting een belangrijke rol spelen bij de stedelijke en culturele identiteit. Openbare verlichting ondersteunt duurzame mobiliteit door bijvoorbeeld fietspaden goed te verlichten. Een goede verlichting versterkt bovendien de plaatselijke economische ontwikkeling. Tot slot verplichten de steden zich het energiegebruik te optimaliseren en lichtvervuiling te verminderen.

Rotterdamse Inbreng

Wethouder Van Huffelen presenteerde in Parijs de Rotterdamse aanpak van openbare verlichting. Rotterdam vervangt de verlichting langs 150 km doorgaande wegen. Dit project is in 2009 gestart om de economie te stimuleren, hiervoor is ¤ 5 miljoen uitgetrokken. In totaal worden ciirca 8.000 armaturen vervangen door armaturen met wit licht en een dimunit. In de nachtelijke uren, tussen 23.00 uur en 05.00 uur, wordt de verlichting met 50% gedimd. Het project is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2011 klaar. Jaarlijks levert dit een energiebesparing op van 2,1 miljoen kWh, te vergelijken met de energieconsumptie van 600 huishoudens. Dimmen heeft ook tot positief neveneffect dat lampen langer meegaan.