Nieuw-Vlaamse Alliantie




Europese Externe Dienst op weg naar een mannenclub?

klok 15 september 2010

Vandaag heeft Catherine Ashton, Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de Europese Unie, een eerste schijf van 29 benoemingen bekendgemaakt voor de post van delegatieleider in de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO). De benoemingen maken deel uit van de bredere werving voor deze dienst. Slechts 7 van de 29 ingevulde posities werden aan vrouwen toebedeeld. N-VA Europees Parlementslid Frieda Brepoels waarschuwt: "Uiteraard moet Ashton de mensen met de beste kwalificaties selecteren. Maar zoals ze zelf aan het Europees Parlement heeft beloofd, moet een genderevenwicht worden nagestreefd. Met slechts 1 op de 4 vrouwelijke benoemingen lijkt het erop dat ze op haar belofte terugkomt, en dat komt haar geloofwaardigheid, en die van de EU in het algemeen, allerminst ten goede."

Dat er een genderevenwicht moet komen, is een uitvloeisel van het politiek akkoord over de EDEO dat op 21 juni 2010 tussen de Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement werd gesloten. Het is het Parlement geweest dat tijdens de behandeling van het EDEO-dossier expliciet in de Europese regelgeving ingeschreven heeft dat "de aanwerving bij de EDEO op verdienste stoelt en een passend geografisch en genderevenwicht waarborgt". Ook op vragen van Frieda Brepoels zelf heeft de Hoge Vertegenwoordiger geantwoord er zich bewust van te zijn dat er nog steeds geen sprake is van een evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen onder de speciale en persoonlijke vertegenwoordigers van de EU in het buitenland.

Brepoels: "De aankondiging van vandaag bevestigt de vrees dat de EU-Dienst voor Extern Optreden een echte mannenclub wordt, iets waarvoor het Europees Parlement expliciet heeft gewaarschuwd. Ashton's belofte om hier rekening mee te houden moet ze ook in de praktijk omzetten."

In de toekomst moeten nog topmanagement posities, de permanente voorzitter van het Politiek en Veiligheidscomité en 80 posten in de delegaties en andere vacatures op het hoofdkantoor door Ashton ingevuld worden. "De eerste lijst van benoemingen geeft weinig vertrouwen dat een passend genderevenwicht wordt bereikt. Het kan immers niet dat Europa actieplannen inzake gendergelijkheid in de EU-ontwikkelingssamenwerking opzet en zich wereldwijd inzet voor de deelname van vrouwen aan vredesopbouwactiviteiten, maar intern niet het goede voorbeeld geeft. Wie zegt consequent te willen zijn, moet ook consequent handelen", aldus nog Brepoels. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europe eu Url: www.friedabrepoels.eu