Technische Universiteit Eindhoven

Times: TU Eindhoven beste Nederlandse universiteit

Geplaatst: 16 september, 2010

De TU/e staat in de vandaag verschenen Times Higer Education ranking het hoogst genoteerd van alle Nederlandse universiteiten. Times noemt de 114de positie van de Eindhovense universiteit 'een indrukwekkende prestatie'. Vooral op de factor innovatie scoort de TU/e erg hoog.

Foto: Bart van Overbeeke.

Vorig jaar stond de TU/e nog op plaats 120 in de top-200 van het Times Higher Education Supplement (THES). Alle andere genoteerde Nederlandse universiteiten daalden ten opzichte van vorig jaar, waardoor de TU/e dit jaar aanvoerder is geworden van de Nederlandse instellingen in deze ranking. Leiden is de tweede Nederlandse universiteit op de lijst, op plaats 124.

De oorzaak voor de gewijzigde posities is volgens Times de verbeterde meetmethode die dit jaar werd ingevoerd. De reputatie en prestaties in het verleden zijn minder belangrijk geworden; de meetbare resultaten op gebied van onderzoek, onderwijs en kennisoverdracht kregen juist meer gewicht.

Vooral op de parameter innovatie, die Times meet door te kijken naar het inkomen dat een universiteit krijgt uit de industrie, heeft de TU/e een uitzonderlijk hoge score: 99,8 op een schaal van 100.

Times Higher Education laat in een reactie weten dat de 114de plaats 'een indrukwekkend prestatie is.' "De top-200 van universiteiten van de wereld vertegenwoordigt een kleine fractie van het hoger onderwijs wereldwijd. Elke instelling die in dit rijtje staat is absolute wereldklasse."