Universiteit van Amsterdam


Gepubliceerd op 16 september 2010

UvA in top 200 van Times Higher Education-ranking

Gepubliceerd op 16 september 2010

Tien Nederlandse universiteiten, waaronder de Universiteit van Amsterdam, staan tussen plaats 100 en 200 in de World Universities Rankings van Times Higher Education. Hiermee komt Nederland gezamenlijk internationaal op een vijfde plaats. De ranglijst is op 16 september gepubliceerd. De UvA staat op plaats 165. De Technische Universiteit Eindhoven is de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit met een 114de plaats.

Amerikaanse universiteiten voeren de lijst aan en bezetten plaats één tot en met vijf. Harvard University is de nummer één. Internationaal is Groot-Brittanië tweede, Duitsland derde en Canada vierde.

Methodologie

Er zijn verschillende internationale rankings met verschillende methodologieën. De ranking van Times Higher Education hanteert een nieuwe methodologie met dertien verschillende prestatiegraadmeters, verdeeld over vijf brede categorieën: onderwijs (30%), citatie-impact (32,5%), onderzoek (30%), `international mix' - staf-studentratio (5%), en derdegeldstroom (2,5%).

THE en QS

Vanaf dit jaar brengt Times Higher Education (THE) een eigen ranking uit. Vorig jaar werkte THE nog samen met QS in de THE - QS World University Ranking. De QS World Rankings van 2010 werden op woensdag 8 september bekend. Hierin staat de UvA op plaats 56. Vorig jaar stond de UvA in de THE - QS World University Ranking op de 49ste plaats.