Rechtbank Alkmaar


Taakstraf voor chauffeur dodelijk verkeersongeval

Alkmaar, 16 september 2010 - Een werkstraf van zestig uren en twee jaar rijontzegging krijgt de chauffeur van een taxibus die op 12 april jl. in Schagen op de N248 is verongelukt. De rechtbank Alkmaar veroordeelt de chauffeur voor het in gevaar brengen van het verkeer. De rechtbank spreekt de chauffeur vrij van het verkeersmisdrijf van artikel 6 van de Wegenverkeerswet. Daarvoor is op zijn minst aanmerkelijke schuld vereist en daarvan is in dit geval geen sprake.

Bij het verkeersongeval zijn twee passagiers om het leven gekomen en twee passagiers ernstig gewond geraakt. De chauffeur was zonder te remmen of bij te sturen dwars over een rotonde gereden, aan de andere kant hiervan het talud afgeraakt en kwam vervolgens tegen bomen tot stilstand. De vrouwelijke chauffeur verklaarde op de zitting dat zij zich niets van het ongeval kan herinneren. Bij de vrouw was eerder een vermoeden van epilepsie geconstateerd, maar er kon door de neuroloog niet worden vastgesteld dat zij aan epilepsie leed.

Volgens de chauffeur heeft de specialist gezegd dat, indien epilepsie zou zijn vastgesteld, zij niet zou mogen autorijden. Omdat er geen epilepsie was vastgesteld, heeft zij zich niet gerealiseerd dat er risico's bestonden voor haar rijvaardigheid. De rechtbank overweegt in het vonnis dat de chauffeur op het moment van de aanrijding weliswaar niet bewust heeft gehandeld, maar dat zij uitdrukkelijk met de specialist had moeten bespreken dat zij beroepschauffeur is en welke risico's er zijn voor haar rijvaardigheid.

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 16 september 2010 Naar boven