Politie Hollands Midden

Leiden - Verdachten aangehouden na vondst grondstoffen drugs

Leiden, 16-09-2010 o De politie heeft woensdagmiddag 15 september vier mannen van tussen de 21 en 44 jaar uit Rusland, Roemenië en Oekraïne aangehouden in een woning aan de Lupinetuin. Een vijfde verdachte, een 44-jarige Leidenaar, werd korte tijd later in zijn woning aan de Hoefbladtuin aangehouden.

De politie was de woning aan de Lupinetuin binnengevallen na een tip over mogelijke activiteiten rond drugs. Onder leiding van de rechter-commissaris heeft de politie een doorzoeking gedaan in de woning. Op dat moment waren de vier verdachten aanwezig. In de woning werd een grote hoeveelheid grondstoffen die gebruikt worden voor het maken van synthetische drugs aangetroffen. Behalve deze grondstoffen werd ook een grote hoeveelheid amfetamine aangetroffen en in beslaggenomen.

In de woning van de 44-jarige Leidenaar, de hoofdverdachte in dit onderzoek, werd op meerdere luxe goederen conservatoir beslag gelegd. Flatscreens, dure kleding, een Mercedes 500 SLK en een geldbedrag werden meegenomen.

Conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat de verdachten hun criminele vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele bezit wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat niet meer kan verkopen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd. Het doel van de ontnemings- of Pluk-ze-wetgeving is het afnemen van criminele winst. Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) is een OM-onderdeel dat gespecialiseerd is in de ontnemingswetgeving, en werkt nauw samen met nationale en internationale ketenpartners.