SGP


met compromis

Dijkgraaf (SGP) wil jonge geiten en schapen redden met compromis

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf is ontevreden en teleurgesteld over de weigering van de ministers Verburg en Klink om het fokverbod voor jonge melkgeiten en âschapen op met Q-koorts besmette bedrijven op te heffen. In het Kamerdebat over Q-koorts dat gisteren gevoerd werd, bleven beide ministers bij hun besluit om de aangenomen motie van Janneke Snijder cs niet uit te voeren.

Dijkgraaf heeft daarom een vervolgdebat aangevraagd. In dit debat zullen moties ingediend worden.
Dijkgraaf probeert in overleg met andere partijen enkele voorstellen te doen die enigszins tegemoet komen aan de bezwaren van beide ministers. Zo zou het fokverbod voor jaarlingen op bedrijven die al voor besmetverklaring en het dekken volledig gevaccineerd hadden onvoorwaardelijk opgeheven kunnen worden, terwijl bij de overige bedrijven van opheffing sprake kan zijn als voldaan wordt aan extra eisen omtrent monitoring, hygiëne en/of herhaald, individueel testen. Dijkgraaf verwacht dat het voor de ministers lastig wordt om ook de compromisvoorstellen naast zich neer te leggen.

Hoewel ook een verruiming van de compensatieregeling in beeld is, zet Dijkgraaf samen met zijn collegaâs eerst in op een versoepeling van het fokverbod. âBehoud van jonge geiten en schapen voor de fokkerij en de vervanging van geruimde dieren biedt geiten- en schapenhouders meer perspectief dan een verruimde compensatieregeling.â