IKON

A A N K O N D I G I N G

Zicht-dvd beschikbaar!

IKON-televisie
Donderdag 16 september 2010
Nederland 2

22.59 - 23.54 uur: HOLLAND DOC: AKKERS VAN MARGRATEN

Op het hooggelegen plateau aan de Rijksweg in Margraten lijkt het altijd te waaien. Wanneer hier eind 1944 tot verbazing van boeren en buurtbewoners de eerste Amerikaanse soldaten begraven worden, voorziet niemand dat anderhalf jaar later twintigduizend kruisen en Davidsterren in de modder zullen steken. Ooggetuigenverslagen van betrokken burgers en militairen, afgewisseld met bijzondere archieffragmenten, geven een indringend beeld van de impact van deze gebeurtenissen.

De markantste, ontroerendste of meest veelzeggende herinneringen vormen de scherven van een mozaïek van deze onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog, waarin de levenden met onvoorstelbare hoeveelheid doden moesten omgaan. De documentaire bevat nog nooit eerder vertoond filmmateriaal uit Amerikaanse archieven.

Extra activiteiten rond Akkers van Margraten
De documentaire Akkers van Margraten is een project, ontstaan uit het Oral History Programma 'Erfgoed van de Oorlog', een initiatief van het Ministerie van VWS.

Op de dag van uitzending (16 september) vindt de slotconferentie van dit programma plaats en verschijnt een boek waarin alle projecten met ooggetuigenverhalen wordt gepresenteerd. Tevens gaat dan de site www.getuigenverhalen.nl on line.

De makers van de documentaire Akkers van Margraten, Albert Elings en Eugenie Jansen, zijn de hele week van uitzending docugast op het documentaireplatform Holland Doc 24 (www.hollanddoc.nl). Daarop zijn dan ook ander films van het duo te zien, waaronder Nader tot Máxima, Vogelvrij en Een Dagelijks Leven.

Daarnaast wordt de documentaire Akkers van Margraten vertoond op het Nederlands Film Festival dat van 22 september tot 1 oktober plaatsvindt in Utrecht.

Meer informatie op www.akkersvanmargraten.nl

Regie: Albert Elings en Eugenie Jansen. Een productie i.s.m. Stichting Akkers van Margraten.