Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 14 september 2010

Aslan Muziekcentrum start
doorlopende leerlijn muziek op 16 scholen

De Muziek Talent Express (MTE), een door Aslan ontwikkelde methode voor een 'doorlopende leerlijn' muziekles voor het primair onderwijs, gaat vanaf heden van start op 16 scholen in Amsterdam. Kinderen van groep 1 t/m 8 krijgen middels deze unieke methode 40 weken per jaar les van een muziekdocent. De nadruk ligt op muzikale ontwikkeling, taal- en talentontwikkeling. Met de Muziek Talent Express wordt een voorzet gegeven voor de toekomst van muziekeducatie in Amsterdam.

De officiële aftrap van de Muziek Talent Express vindt plaats op de OBS Multatuli in Amsterdam op donderdag 16 september van 11.30 - 12.00 uur. De leerlingen zullen samen met de muziekdocent, de directeur en de leerkrachten op die dag het MTE lied, dat speciaal gecomponeerd is, voordragen.
De methode is uniek omdat muziekles in het basisonderwijs vrijwel is wegbezuinigd, terwijl het Rijk daarentegen wel kerndoelen voor muziek formuleert. Daar komt bij dat er eerder nog geen lesmethode bestond om alle groepen van één school gedurende meerdere jaren muziekonderwijs aan te bieden. Zo biedt de methode niet alleen gedegen aansprekend muziekonderwijs aan groep 1 tot en met 8, maar geeft het de school ook een compleet pakket voor muzikale vorming.

Levent Aslan, directeur van Aslan: "Het mooie is dat we met de Muziek Talent Express 4000 kinderen in Amsterdam voor langere periode met muziek aan de slag krijgen. Muziek is een prachtige manier om talent te ontwikkelen, op elk niveau. Maar muziek is ook een taal die iedereen spreekt."

De methode springt in op de wens van scholen om extra aandacht te besteden aan het inlopen van taalachterstanden. Muziek wordt bij uitstek gezien als een goed middel om taal op een andere manier te benaderen. Ook is er binnen de methode veel aandacht voor het verder helpen ontwikkelen van de talenten binnen een school, middels een talentband. Daarnaast is een belangrijk uitgangspunt dat het educatieve aanbod van de methode aansluit bij de belevingswereld en de behoeften van de kinderen. Gezien de diverse samenstelling van de basisschoolleerlingen in Amsterdam wordt er zowel gewerkt met een klassiek Westers- als met een wereldmuziekrepertoire. Bijzonder is dat er ook onderzoek wordt gedaan naar de leereffecten van de lesmethode.

In de Muziek Talent Express wordt veel belang gehecht aan de presentatie aan een publiek en aan de mogelijkheden die muziek biedt voor uitwisseling, verbroedering en verbinding. Ieder jaar tijdens het MTE Festival, dat plaatsvindt in Theater de Meervaart, kan het talent podiumervaring opdoen en zich presenteren aan een groot publiek.

De toekenning van het project door het Fonds voor Cultuurparticipatie valt onder de paraplu van het programma 'Muziek Telt' dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, Kunstfactor en Muziekcentrum Nederland. Daarnaast wordt de Muziek Talent Express mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel West en Koers Nieuw West. Aslan Muziekcentrum geeft muziek- en dansonderwijs uit alle windstreken aan kinderen, jongeren en jong volwassenen. Aslan gaat uit van een wisselwerking tussen de verschillende culturele tradities in de stad, en stelt niet de verschillen centraal, maar het gemeenschappelijke doel: samen muziek maken en dansen.

EINDE PERSBERICHT