Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 16 september 2010

KB presenteert WOII-collecties op internet

De Koninklijke Bibliotheek (KB) presenteert vandaag op haar websites een aantal WOII-collecties die in samenwerking met het NIOD zijn gedigitaliseerd binnen het programma Erfgoed van de Oorlog (ministerie van VWS).

Oorlogskranten
Vanaf 16 september 2010 zijn er 200.000 pagina's van 1200 oorlogskranten (verzetskranten, legale kranten en nazistische kranten) beschikbaar via de website Historische Kranten van de KB kranten.kb.nl Behalve kranten uit de KB-collectie zijn het NIOD-persarchief en de privé-collectie van André de Rijck opgenomen, waarvan de kranten voor het eerst openbaar toegankelijk zijn. In totaal 1150 illegale titels en 50 legale (landelijke, regionale en lokale bladen) met onder de laatste 14 nazistische ('foute') kranten. Na overleg met het ministerie van Justitie zijn de laatste voorzien van een waarschuwende tekst. De krantenwebsite is bovendien uitgebreid met themaverhalen over de verschillende soorten oorlogskranten. Tot eind 2011 wordt de website Historische Kranten geregeld aangevuld, er komen dan nog zo'n 100.000 pagina's oorlogskranten bij, waaronder Nederlands-Indische.

Nationale collecties oorlogsdagboeken, verzetsliteratuur en propagandadrukwerk In samenwerking met het NIOD heeft de KB zo'n 550.000 pagina's gedigitaliseerd binnen deze drie nationale collecties en toegankelijk gemaakt via het Geheugen van Nederland www.geheugenvannederland.nl Per 16 september staan 775 dagboeken online uit twintig verschillende instellingen. Ze zijn geschreven door huisvrouwen, burgemeesters, winkeliers en artsen en geven een boeiend beeld van het dagelijks leven in oorlogstijd. In de collectie verzetsliteratuur zijn meer dan duizend boeken en ruim vijfduizend gedichten te vinden, van sinterklaasgedichten tot hoogstaande bellettrie en de collectie propagandadrukwerk bevat brochures en luchtpamfletten van de verschillende partijen, die goed laten zien hoe men elkaar ook met woorden bestreed. Alle collecties zullen tot eind dit jaar nog worden aangevuld.

Erfgoed van de Oorlog
Het VWS-programma Erfgoed van de Oorlog dat de KB en het NIOD subsidie heeft gegeven voor de digitalisering van deze WOII-collecties wordt op 16 en 17 september afgesloten met een conferentie in Amsterdam. Erfgoed van de Oorlog wilde belangrijk materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië behouden en het gebruik ervan stimuleren.

KB, nationale bibliotheek van Nederland
De KB (Koninklijke Bibliotheek) is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De komende jaren wil de KB alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 digitaliseren.



Ingezonden persbericht