Gemeente Schermer


Schermer vordert naleving kwalitatieve verplichting Binnenkruier te Stompetoren

De gemeente Schermer treedt, ten behoeve van het behoud van het groene, dorpse karakter van de wijk Stompetoren-Oost, civielrechtelijk op tegen de bewoners van de Binnenkruier die handelen in strijd met de kwalitatieve verplichtingen. Het gaat om de verplichting tot het in stand houden van het hellingvlak van het talud dat grenst aan het water. Daarnaast ziet de gemeente toe op de naleving van de verplichting tot het in stand houden van de in het water geplaatste rietkraag.

Met de realisatie van de wijk "Stompetoren-Oost" heeft de gemeente gestreefd naar het behoud van het dorpse karakter van het dorp Stompetoren door middel van het bouwen van woningen op zogenaamde kussens met een talud. Mede door de taluds wordt eenheid in het stedenbouwkundig plan nagestreefd. Daarnaast geeft het beoogde groene karakter van de erfgrenzen het plan zijn dorpse, landelijk uitstraling. Door het behoud van het talud dat grenst aan het water en het behoud van de rietkragen wordt er bovendien voor gezorgd dat de privacy van de bewoners aan de overzijde van het water voldoende gewaarborgd blijft.

Inmiddels is geconstateerd dat diverse bewoners van de Binnenkruier de beschoeiing hebben opgehoogd tot aan het maaiveld, het talud hebben afgegraven, een terras hebben aangelegd, bouwwerken hebben geplaatst, de rietkraag hebben aangetast etc. Deze overtredingen doen teniet aan de visie van de gemeente met betrekking tot het groene, dorpse karakter en de bescherming van de privacy van de bewoners aan de overzijde van het water.

Het voorgaande geeft de gemeente Schermer voldoende reden om degenen die het talud op welke wijze dan ook hebben gewijzigd en/of de rietkraag hebben aangetast, erop te wijzen dat zij hun verplichtingen dienen na te komen.

Stompetoren, 15 september 2010
Inlichtingen bij: Gemeente Schermer: 072-5037320