Gemeente Valkenburg aan de Geul

Scouting ziet uitdaging in herstel landschap

Op zondag, 19 september stropen meer dan 650 scouts uit Zuid-Limburg de mouwen op voor het herstel van vijf natuurterreinen en landschapselementen.

scouting Naar verwachting wordt de grootste natuurwerkdag in Limburg met jongeren ooit. De werkdag met de scouts vindt plaats in het kader van het 100-jarig jubileum van de Scouting Nederland. De scouts bivakkeren dat weekend in Valkenburg-Vilt waar de regioâs Maastricht & Mergelland, Parkstad en Carboonland de ScoutFestatie 2010 vieren. De grootschalige natuurklussen worden uitgevoerd ten zuiden van Maastricht (Dân Observant), langs het Miljoenenlijntje in Simpelveld en Gulpen-Wittem, Valkenburg (Groeve Curfs en kalkoven Biebosch) en Voerendaal (kasteel Haeren).

De werkdag wordt begeleid door lokale vrijwilligers van natuurverenigingen, die hiermee een nieuwe generatie natuurbeheerders de weg wijzen bij het zicht- en beleefbaar maken van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Daarmee bewijzen de vrijwilligers niet alleen een belangrijke dienst aan de scoutingjeugd, maar geven ze samen ook het signaal af dat we met steun van de jeugd en andere vitale Limburgers de natuur óók echt mooi en beleefbaar kunnen houden. De coördinatie van deze natuurwerkdag met de Scouting Limburg is in handen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL. Ze krijgt daarbij de hulp van IVN, Limburgs Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en landschapsbeheerders uit Gelderland, Overijssel en Drenthe die na afloop de estafettestokjes meenemen naar de scouting in hun provincie. Dit project is mogelijk met steun van ministerie van LNV, Provincie Limburg, de Nationale Postcode Loterij en de cementfabriek ENCI.

Â

Door dit herstelwerk zullen de scouts spelenderwijs ervaren dat een mooi cultuurlandschap niet vanzelf tot stand komt. Maar óók dat ze op een simpele, inspirerende wijze een bijdrage kunnen leveren aan het unieke karakter van een gebied. Met zoiets kan je niet vroeg genoeg beginnen, zo vinden ze bij de scouting en IKL. In de programmaâs van scouting wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid.

Â

scouting De groene voorhoede van de Limburgse scouting die een uitdaging ziet in de instandhouding van het groene en culturele erfgoed van het Nationaal Landschap Zuid-Limburg bestaat uit een keurkorps van 32 verenigingen, afkomstig uit elf gemeenten. Het is opvallend dat het hierbij om een compleet nieuwe, jonge generatie scouts gaat die aan den lijve gaan ervaren hoe nuttig en betekenisvol natuurherstel kan zijn. De 430 scouts die variëren in leeftijd van 10 tot 14 jaar krijgen de hulp van 225 explorers die nu tussen de 15 en 18 jaar zijn. Naar verwachting gaan de scouts zich na deze werkdag ook in de eigen buitengebieden inzetten.
De scouts vertrekken âs morgens direct na het ontbijt naar een vijftal bijzondere plekken waar de vrijwilligers en begeleiders klaar staan met buitengewoon grote hoeveelheden handzagen, schoppen, lieren, tweemanstrekzagen, takkenscharen en handschoenen. Voor de verschillende handjes en handen is maar liefst een halve pallet handschoenen beschikbaar.

Â

Een in het oog springende, spraakmakende actie is het opensnoeien en zagen van de âSter van Maastrichtâ. Deze vijfpuntige ster, een pentagram, komt ook voor in het stadswapen van Maastricht. Door het vrijzagen van een meer dan 120 meter grote ster met vijf zichtlijnen, is deze vorm straks niet alleen zichtbaar op Google Earth, maar ook vanaf de A2. Vanaf de âbergâ ontstaat door het uitkappen een prachtige vergezicht (Belvedere), waardoor de omgeving straks heel anders beleefd kan worden. Hiervoor leggen 300 scouts met IKL een spannend struinpad aan en verwerken ze het snoeihout tot natuurrijke rillen. Deze actie is onderdeel van het plan van Transformatie van Enci, Provincie Limburg, Natuurmonumenten, Gemeente Maastricht en omgeving.

Â

Een andere groep wordt ingezet op het âMiljoenenlijntjeâ, de pittoreske spoorlijn van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. De jeugd gaat met een dieselloc met de Groengroep onderhoud uit gaan voeren aan de begroeiing van het spoortraject. Over de hele lijn tussen Kerkrade en Schin op Geul worden die dag bomen gesnoeid, maaisel verzameld en andere natuurklussen uitgevoerd.

Â

Het beheerwerk in de imposante Mergelgroeve Curfs in Valkenburg is gericht op het openhouden van grote delen van de groeve die uiteindelijk dicht zullen groeien als er geen beheer meer plaatsvindt. Circa 100 jongeren gaan hier aan de slag met het Limburgs Landschap. De verwachtingen van de natuurliefhebbers zijn hoog gespannen over de natuur die zich hier na deze ingrepen zal gaan ontwikkelen.

Â

Een groep van vijftig scouts gaat verder met Staatsbosbeheer onderhoud uitvoeren aan het groen rond de kalkoven Biebosch in Valkenburg. Tenslotte worden bij Kasteel Haeren in Voerendaal 42 knotbomen ontdaan van hun zware takkenpruiken. Voor dit karwei tekenen 100 scouts en acht begeleiders.

Â

Het activiteiten en trainingsprogramma van Scouting Limburg en IKL is door minister Verburg van LNV uitgekozen als voorbeeldproject dat navolging verdient. Aan de hand van een programma leren de scouts van IKL hoe ze op een veilige en verantwoorde wijze met kinderen zaag- en ander natuurbeheerwerken kunnen uitvoeren.

Daarmee vormt IKL met de scouting een belangrijke voorhoede. De overheid en de groene organisaties in ons land willen dat over 10 jaar (in 2020) de helft van de Nederlanders actief is in en rond het landschap. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat mensen leren en erkennen dat een mooi landschap niet vanzelf tot stand komt. âJe moet iets doen om het unieke karakter te behoudenâ. Volgens de minister willen mensen zich desgevraagd best meer voor het landschap inzetten, al weet de helft niet zo duidelijk hoeâ. Door de scouting op een speelse manier te laten kennismaken met natuurbeheer, leren ze niet alleen speciale vaardigheden als het vellen van een boom, met elkaar samenwerken, maar ook dat het leuk en niet eng is om een poel uit te baggeren. In Limburg voeren scouts al langer met handgereedschap onderhoud uit aan houtwallen, bosjes en bloem- en vlinderrijke graslandjes.
IKL is er van overtuigd dat deze investering in de jeugd zich dubbel en dwars uit zal betalen. Lokale vrijwilligersgroepen zijn erg enthousiast over de extra hulp. Op deze wijze snijdt het mes aan twee zijden. De lokale beschermers van natuur, landschap en erfgoed kunnen hun kennis en ervaring doorgeven en me het elan, de vindingrijkheid en daadkracht van scouts kan buitengewoon veel werk verzet worden. Â