Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam/Zaandam, 13 september 2010

Tariku Bekele, Koen Raymaekers en Patrick Stitzinger

in 26e Dam tot Damloop

Eerder maakte organisator Le Champion al bekend dat onder andere Moses Masai, winnaar van vorig jaar, Lornah Kiplagat en Hilda Kibet meedoen aan de Dam tot Damloop. Nu is ook de Ethiopische Tariku Bekele, de jongere broer van Kenenisa, vastgelegd voor de 26e editie. Bekele is een goede vervanger voor landgenoot Sileshi Sihine, die zich moest afmelden. De Nederlandse toppers, Koen Raymaekers, Rens Dekkers en Patrick Stitzinger zijn hersteld van de Europese Kampioenschappen marathon in Barcelona. Zij starten zondag 19 september eveneens op de Prins Hendrikkade om 11.05 uur. De vrouwen starten traditiegetrouw eerder en gaan om 10.59 weg.

Sileshi Sihine meldde zich af bij de organisatie wegens een lichte infectie. Een antibioticakuur zorgde er vervolgens voor dat hij een week lang niet kon trainen. Le Champion is verheugd over de sterke vervanger, landgenoot Tariku Bekele. Hij weet wat winnen is. Zo won hij afgelopen maand de Diamond League in Zurich over 5.000 meter. In 2008 werd hij wereldindoorkampioen op de 3.000 meter in Valencia. Dit jaar is hij de snelste op de 3.000 meter. Op de 15 kilometer heeft hij een persoonlijk record van 44.03 staan. Deze afstand is gelijk ook de langste, die hij ooit in wedstrijdvorm heeft gelopen. Bekele moet groeien op de weg, maar kan Moses Masai en de Nederlandse topatleten behoorlijk tegenstand bieden.

Afgelopen zomer werden Koen Raymaekers, Rens Dekkers, Patrick Stitzinger en Hugo van den Broek met hun team vierde tijdens de Europese Kampioenschappen Marathon in Barcelona. Raymaekers, Dekkers en Stitzinger lopen zondag mee. Dekkers was beste Nederlander in de verzengende hitte van de Spaanse stad. Raymaekers schreef eerder deze maand het Nederlands kampioenschap 10 km op de weg op zijn naam. Met zijn 29.15 toonde hij zich niet tevreden. Achter hem eindigde Stitzinger op een 2e plaats in 29.29. Vorig jaar werd hij 2e Nederlander tijdens de Dam tot Damloop. Het wordt dus een mooie Nederlandse strijd komende zondag.

Bij de vrouwen neemt Merel de Knegt het op tegen de reeds eerder gepresenteerde landgenotes Lornah Kiplagat en Hilda Kibet. Ze liep in februari van dit jaar een persoonlijk record op de 10 km (33.09) tijdens de Groet uit Schoorl Run. Twee maanden later won ze de nationale titel marathon. Begin september moest ze tijdens het NK 10 km de titel aan Lornah Kiplagat laten en werd 2e in 34.24.

Ook de Nederlandse vrouwen zijn aan elkaar gewaagd.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht