Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tijdens TrekkerTrek aandacht voor verkeersveiligheid

KPJ Oud Gastel en Veilig Verkeer Nederland afdeling Halderberge slaan de handen ineen tijdens de TrekkerTrek a.s. zondag 19 september in Oud Gastel. VVN-vrijwilligers nemen bij bezoekers een korte quiz af over het risicovolle gedrag van plattelandsjongeren tussen de 17 en 25 jaar. Na deelname aan de quiz kan men plaatsnemen in de kantelsimulator. In een kantelsimulator ervaar je hoe het voelt als je met een auto op z'n kop of kant raakt. Daarna leer je in de praktijk op de meest veilige manier uit de auto te komen.

Uit onderzoek blijkt dat 63% van de plattelandsjongeren wel eens risico's neemt in het verkeer. Alcoholgebruik, groepsdruk en haantjesgedrag, voertuigen met gebreken: jongeren zijn zich niet bewust van de mogelijke gevolgen. In opdracht van provincie Noord-Brabant hebben Veilig Verkeer Nederland en Plattelandsjongeren.nl het project "Verkeersveiligheid op het Platteland" uitgevoerd. Binnen dit project gaan jongeren zelf aan de slag met het thema. Zo hebben de jongeren van KPJ Oud Gastel onderzoek gedaan naar de doelgroep plattelandsjongeren en zijn samen met deskundigen tot vele oplossingen gekomen om verkeersveiligheid onder de aandacht te brengen. De inzet tijdens de TrekkerTrek is hiervan slechts een voorbeeld. Alle andere oplossingen zullen worden gebundeld en beschikbaar worden gesteld aan jongerenorganisaties en VVN-afdelingen.

Jongeren tussen de 12 en 24 jaar zijn een doelgroep die extra aandacht verdient als het gaat om verkeersveiligheid. Naast hun geringe ervaring als weggebruiker vertonen ze experimenteergedrag, zoals het gebruiken van alcohol, drugs en tot laat in de nacht uitgaan. Jongeren op het platteland kunnen daarbij als extra risico groep worden aangemerkt. Bij deze jongeren betekent uitgaan vaak een grote reisafstand, terwijl er geen openbaar vervoer voor handen is. Daarnaast zijn de wegen op het platteland vaak smal en minder goed verlicht.


---