Nederlands bekendste poppenspeler Feike Boschma (89) publiceert boek


AMSTERDAM, 20100808 -- Feike Boschma is een begrip in de wereld van het poppentheater, maar ook ver daarbuiten. Hij betoverde generaties theaterbezoekers en theatermakers met figuren van lapjes, draadjes en stokjes; geraffineerd, humoristisch en poëtisch tot leven gebracht.

Hij werkte met Wim Sonneveld, Willy Brill, Jan Nelissen, Rob van Houten, Cilly Wang, Dave Parker, Peter Struycken en Jaap van de Merwe. Hij maakte kindertelevisie voor de NCRV en de VARA, trad op bij het Amstel Toneel en verzorgde poppen en figuren voor toneel- en dansgezelschappen.

Hij liet en laat zich inspireren door literatuur (Goethe, Lorca, Poesjkin en Van Hattum), dans, mime, beeldende kunst en muziek. Inmiddels is deze beminnelijke vernieuwer, inspirator en nestor 89 jaar en nog steeds actief. Zoals hij zelf zegt: "Wat moet ik anders? Draadjes knopen?"

Feikes unieke werkwijze en zijn opvattingen over - en ervaringen met - (poppen)theater en andere kunstvormen zijn nu vastgelegd in Aantekeningen, aangevuld met essays door Wim Meuwissen (acteur bij het Nationale Toneel en voormalig artistiek directeur van de acteeropleiding in Utrecht) en Judith Marseille (theaterhistorica). Bij het boek is een fraaie dvd van Jonas de Witte gevoegd, over de totstandkoming van een van Feikes recente theaterproducties.

Aantekeningen verschijnt 19 september 2010.
Met de hand gebonden, 64 pagina's, 9 illustraties in kleur, formaat: 20 x 20 cm.
ISBN 978-90-9025501-9
Prijs: 19,95 incl. BTW, excl. verzendkosten.

Aantekeningen is een uitgave van Poppentheaterwerkplaats De Proeve en de SNCV, en kwam mede tot stand dankzij financiële bijdragen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Ida & Ida Stichting.

SNCV





Ingezonden persbericht