Witteveen en Bos

Samenwerking in onderzoek Urban Drainage

(20-09-2010)

De TU Delft en diverse partners uit de rioleringssector gaan structureel samenwerken in het onderzoek Urban Drainage. Het kennisprogramma Urban Drainage is opgezet om de grote opgaven op het gebied van duurzaam afvalwatertransport en het bestrijden van wateroverlast zo doelmatig mogelijk op te pakken.

Beter inzicht is nodig in het functioneren van de riolering om de goede maatregelen te kunnen bepalen. Tegelijk ligt er een bezuinigingsdoelstelling, interesses in alternatieven in sanitatie en riolering en moet de pensioneringsgolf worden opgevangen. Een aantal grote gemeenten, ingenieursbureaus, KWR, Stowa en Stichting RIONED investeren daarom de komende vijf jaar structureel in het onderwijs en het onderzoek aan de TU Delft op gebied van urban drainage. Urban drainage is de gangbare Engelse term voor de afvoer van afvalwater, regenwater en grondwater uit steden en dorpen.

Wetenschappelijk verantwoordelijk voor het programma is François Clemens. Clemens is onlangs herbenoemd tot hoogleraar riolering aan de TU Delft. Sinds 1996 is hij werkzaam bij ingenieursbureau Witteveen+Bos, momenteel als PMC-leider van de product-marktcombinatie Stedelijk waterbeheer. Per 1 september 2010 is Jeroen Langeveld benoemd tot onderzoeksleider en directeur van het kennisprogramma Urban Drainage. Langeveld is verbonden aan Royal Haskoning, hij pakt met deze benoeming zijn academische carrière weer op.

Voor TU Delft is urban drainage een vakgebied met veel potentie. Met de benoemingen van professor Clemens en associate professor Langeveld verdubbelt de TU Delft samen met de sector de onderzoekscapaciteit op dit gebied om in te spelen op de grote kennisbehoefte.