Gemeente Soest

Begroting 2011 sluitend zonder lastenverhoging

20 september 2010

De begroting 2011-2014 laat zien dat het college voortvarend aan de slag gaat en daarbij heel zorgvuldig naar de financiën kijkt.

Om in 2011 een aantal speerpunten te realiseren wordt voorgesteld EUR 0,3 miljoen voor nieuwe beleidsvoorstellen uit te trekken. Deze begroting is voor het komende jaar financieel-technisch sluitend gemaakt. Dat betekent dat de begroting zo is opgesteld dat de gemeenteraad volgend jaar inhoudelijke keuzes kan maken over de benodigde bezuinigingen en de taken van de gemeente tijdens een kerntakendiscussie.

Op basis van de voorgestelde maatregelen blijft voor inwoners de gemiddelde lastendruk - alleen gecorrigeerd voor inflatie - gelijk. De begroting 2011 sluit op EUR 90.000 positief.

Informatieavond over de begroting

Het college hecht zoals gezegd veel waarde aan de inbreng van inwoners. Daarom wordt er ook over deze begroting een informatieavond georganiseerd. Op woensdag 13 oktober wordt er in het gemeentehuis een avond gehouden waar het college graag in gesprek wil met de inwoners en ondernemers en waar de gemeente in grote lijnen uitlegt hoe de financiële huishouding in elkaar zit. Oftewel wat er gebeurt met het belastinggeld van de Soester inwoners en ondernemers.

Grote projecten

De grootschalige ontwikkelingen in Soesterberg (het Masterplan) en op het voormalige vliegveld waar eerder al over is besloten, worden actief opgepakt. Dit geldt ook voor andere grote projecten zoals de herinrichting van de Van Weedestraat en Hart van de Heuvelrug.

Meer inbreng uit de samenleving

Het collegeprogramma heeft als titel "Soest waar iedereen meetelt". Het college hecht veel waarde aan de mening, wensen en inbreng van inwoners, ondernemers en organisaties. Het is belangrijk dat er draagvlak is - zowel in de gemeenteraad als in de samenleving - voor het beleid en de manier waarop de gemeente haar taken uitvoert.

Om de samenleving meer bij het gemeentebestuur te betrekken en de inbreng te vergroten, zet het college in op het versterken van de communicatie met en participatie door inwoners, ondernemers en organisaties. Daarvoor wordt EUR 50.000 uitgetrokken. Voor de `doorstart' van het wijkgericht werken komt EUR 20.000 extra beschikbaar.

Duurzaamheid

Duurzaamheid in de brede betekenis van het woord is voor dit college uitgangspunt voor alle beleidsvelden. Dat geldt voor de landschappelijke en natuurlijke kwaliteit maar ook voor de financiën, energievoorziening, milieubeleid, zorg en welzijn en alle andere beleidsterreinen.

Veiligheid

Veiligheid in Soest is een belangrijk thema voor het college. Met name de veiligheid in de wijken heeft prioriteit. Daarbij is het belangrijk dat met inwoners en wijkbewonersteams actief wordt samengewerkt. Voor veiligheid wordt in 2011 EUR 70.000 extra uitgetrokken.

Behoud groen en dorps karakter

Het college vindt het uitermate belangrijk om het groene en dorpse karakter van de kern Soest en het omliggende landschap te behouden. Dit houdt in dat woningbouw alleen kan plaatsvinden binnen de afgesproken rode contouren. Voor het landelijke gebied wil het college samen met bewoners en andere betrokken partijen een gebiedsvisie opstellen. Daarvoor wordt EUR 100.000 uitgetrokken.

Versterking ondernemers

Het college staat voor een goed ondernemersklimaat met aantrekkelijke winkelgebieden en goed geoutilleerde bedrijventerreinen. Het college verwacht veel van de invoering van BIZ (Bedrijven InvesteringsZone) in 2011. Ook wordt beleid ontwikkeld om meer toeristen te verleiden naar Soest en Soesterberg te komen (EUR 35.000 extra in 2011).

Zorg en welzijn

De gemeente Soest heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om zorg en welzijn. Juist in deze economisch moeilijke tijd houdt het college een scherp oog voor de minder draagkrachtigen. Zo wordt bijvoorbeeld de deelname van kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen aan sport en cultuur bevorderd (EUR 32.500 extra in 2011). Het college introduceert ook een nieuw beleidsveld, namelijk Dierenwelzijn. Hiervoor wordt in 2011 een werkbudget van EUR 5.000 uitgetrokken.

Heroriëntatie accommodatiebeleid

Het college wil zich nadrukkelijk heroriënteren op het accommodatiebeleid en inzetten op multifunctioneel gebruik voor welzijn, sport en onderwijs. Hiermee kunnen de accommodaties effectiever en efficiënter worden ingezet.

Lasten voor inwoners blijven gelijk: OZB omhoog, afvalstoffenheffing omlaag

Om de begroting 2011 sluitend te maken legt het college ombuigingsvoorstellen voor aan de gemeenteraad met een omvang van circa EUR 0,9 miljoen. Opvallend hierin is het voorstel om de OZB voor eigenaren van woningen te verhogen met in totaal EUR 560.000 en gelijktijdig de afvalstoffenheffing te verlagen met hetzelfde bedrag. Hierdoor blijven de lasten voor inwoners gemiddeld gelijk, voor de één levert dit een klein voordeel op, voor anderen een klein nadeel. Minder draagkrachtigen worden hierbij zoveel mogelijk ontzien.

De reden waarom de gemeente de OZB verhoogt, is omdat het Rijk een korting op de algemene uitkering inhoudt die is gebaseerd op het gemiddelde landelijke OZB-tarief (voor woningen). Dat gemiddelde tarief is veel hoger dan het tarief in Soest. Het komt er voor Soest op neer dat de korting op de algemene uitkering van het Rijk hoger is dan de Ozb-opbrengsten die daar tegenover staan.

Omdat het college niet wil dat de lasten voor inwoners stijgen, verlaagt zij de afvalstoffenheffing met hetzelfde bedrag.

Kerntakendiscussie

De regering moet bezuinigen. Dat betekent dat er minder geld naar gemeenten zal gaan. En dus moeten gemeenten ook bezuinigen. Dit is voor Soest aanleiding om een kerntakendiscussie te voeren. Bovendien vindt het college het tijd om eens goed te kijken naar de rol van de overheid en die van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Het doel is om op basis van deze discussie keuzes te kunnen maken over het takenpakket van de gemeente en de bijbehorende financiën zodat de financiële huishouding van de gemeente Soest ook voor 2012 en verder er gezond uitziet. Het college heeft een voorstel aan de gemeenteraad gedaan over hoe deze kerntakendiscussie kan worden gevoerd. De gemeenteraad spreekt maandag 20 september over.

Behandeling in gemeenteraad

De gemeenteraad behandelt de begroting op donderdag 4 november. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Voorafgaand aan de vergadering is er gelegenheid om in te spreken.

U kunt dit bestand openen met de Acrobat Reader

Programmabegroting 2011-2014