Universiteit Twente

Lancering PANAXEA voor versnelling van biomedische innovaties

20 september 2010

Medewerkers van de Universiteit Twente hebben, samen met de UT, het nieuwe bedrijf PANAXEA b.v. opgericht. Dit spin-off bedrijf is een antwoord op de groeiende vraag om baanbrekende biomedische ontwikkelingen sneller in de gezondheidszorg in te voeren. Naast de ondersteuning van bedrijven zal PANAXEA een groot deel van haar werkzaamheden richten op zorgverlenende instellingen. PANAXEA richt zich hierbij op regionale bedrijven en start-ups, maar zal daarnaast vooral internationaal actief zijn in samenwerking met grote farmaceutische en/of medische technologiebedrijven.

Activiteiten
PANAXEA onderscheidt drie gebieden van ondersteuning en biedt een totaalpakket van diensten aan:
1. Business management support, waarin executive management diensten worden geleverd aan startende bedrijven of aan publiek-private samenwerkingen en andere onderzoeksconsortia.
2. Biomedical entrepreneurship, waarbij ondernemers worden ondersteund bij de ontwikkeling van businessplannen en ondernemingsstrategie. 3. Health Economics waarin analyses worden gemaakt over de marktkansen, beoogde klinische effecten en doelmatigheid van nieuwe biomedische innovaties en producten.

Universitaire relatie
PANAXEA is opgericht door medewerkers van de UT met uiteenlopende expertise op het gebied van business development, gezondheidseconomie en klinisch wetenschappelijk onderzoek. PANAXEA is een private en volledig zelfstandige rechtspersoon, maar de diensten zijn sterk gebaseerd op de kennisbasis van de Universiteit Twente en in het bijzonder de onderzoeksinstituten MIRA en IGS. Ook heeft PANAXEA tot doel om een werkomgeving te creëren voor ondernemende UT-studenten op het snijvlak van de biomedische technologie, technische geneeskunde en gezondheidswetenschappen.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers en de executive board van PANAXEA bestaan uit:
* Prof.dr. Maarten IJzerman, CEO

* Dr. Marianne van der Steen, director biomedical entrepreneurship
* Dr.ir. Martijn Kuit, director business management support
* Dr. Lotte Steuten, director health economics