Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 216/ MtW

Datum: 20 september 2010

Gedeputeerden Galema en Konst enthousiast tijdens bezoek

'Bedrijvenpark Ecomunity Ooststellingwerf biedt kansen'

De plannen om in de gemeente Ooststellingwerf een bedrijvenpark in te richten met aandacht voor inpassing in de landelijke omgeving zijn door gedeputeerden Konst en Galema goed ontvangen. 'Dit lijkt erg op wat je wel ziet in Engeland. Kwaliteit, een goede uitstraling en aandacht voor voorzieningen voor de mensen die er werken.'

De beide gedeputeerden waren maandagmiddag op bezoek bij Ecostyle, dat in Appelscha is gevestigd. Gastheer was Anne Jan Zwart, directeur van het bedrijf. Hij lichtte de strategie van Ecostyle toe en ging daarna in op de plannen om een voor Nederlandse begrippen uniek nieuw bedrijvenpark aan te leggen.

Ecostyle wil in Oosterwolde een bedrijventerrein aanleggen met een thematische aanpak, gericht op bedrijven die duurzaamheid als gemeenschappelijke noemer hebben. Werktitel van het park is Ecomunity. De bedrijven kunnen op het terrein een aantal voorzieningen delen. Duurzaamheid en landschappelijke inrichting staan centraal. Dat moet onder andere tot uiting komen in de bouw en aanleg van het terrein en het gebruik van duurzame energie

De presentatie viel in goede aarde bij Galema en Konst. Eerder dit jaar legden zij met leden van Provinciale Staten een werkbezoek af aan bedrijfsparken in Engeland, die als lichtend voorbeeld dienen voor de weg die de provincie Fryslân wil inslaan met bedrijfsterreinen.

Kernpunt van de Engelse aanpak is dat de aanleg van bedrijvenparken gebeurt met privaat kapitaal en niet alleen in handen is van gemeenten. Het beheer van het park wordt goed geregeld. 'Ze maken daar iets dat de tand des tijds kan doorstaan en niet, zoals je in Nederland vaak ziet, na een paar jaar al verpaupert. Een bedrijfsterrein is er het visitekaartje van de bedrijven die er zijn gevestigd. Met vaak een kinderdagverblijf en winkels. Een andere benadering dan wij in Nederland kennen', aldus Galema en Konst.

De beide gedeputeerden benadrukken dat de provincie samen met de gemeenten in de regio nog moeten kijken of initiatief past in het Streekplan en de regionale afspraken over herstructurering van bedrijfsterreinen. Die regionale afspraken moeten nog worden gemaakt. Volgens de twee bestuurders kan Ecomunity een vliegwiel zijn voor het duurzame profiel van Zuidoost Fryslan. De regio kenmerkt zich door een relatief kleine, maar sterke MKB-sector gericht op bodem en bodemdiversiteit, met Ecostyle als middelpunt. Bodem- en biodiversiteit leeft ook sterk bij de agrariërs in de regio. Ecomunity en de agrarische sector kunnen rond dit thema een sterk netwerk vormen.