Socialistische Partij

'Plaatsingsstop sociale werkvoorziening persoonlijk drama voor velen'

20-09-2010 * Door de plaatsingsstop bij de sociale werkvoorziening blijven mogelijk honderden Amsterdammers nog zeker drie maanden en mogelijk langer aan de kant staan. SP-raadslid Maureen van der Pligt is woedend en zet wethouder Van Es (GroenLinks) onder druk zo veel mogelijk rechthebbenden toch een plek te geven in de sociale werkvoorziening. Waar komt die plaatsingsstop in de sociale werkvoorziening ineens vandaan? "De afgelopen vier jaar is het aantal mensen dat in de sociale werkvoorziening werkt in de stad met ruim zevenhonderd toegenomen. Het grootste deel van die mensen komt uit de bijstand. Prima dat die mensen aan het werk geholpen worden via de sociale werkvoorziening, als dat een juiste plek is voor ze, maar het lijkt er erg op dat de gemeente een bezuiniging op bijstandsuitkeringen afwentelt op de sociale werkvoorziening. Of zoals het Amsterdamse sociaal werkbedrijf Pantar in zijn jaarverslag heeft staan: 'Dankzij de groei van het aantal SW-plekken bespaart Amsterdam 500 bijstandsuitkeringen per jaar, 7 miljoen euro structureel.'"

Maar zeven miljoen euro besparen is toch mooi meegenomen? "Als de gemeente dat geld zou investeren in de sociale werkvoorziening, zou het prima zijn. Dan zouden we nog meer banen kunnen creëren voor mensen die moeite hebben passend werk te vinden. Maar dat doet de gemeente niet; het vloeit in de grote pot zodat het bijvoorbeeld kan worden uitgegeven aan de Noord-Zuidlijn of het ict-drama in de stad. Het gevolg is nu dus dat het geld voor de sociale werkvoorziening op is en mensen die wel een SW-indicatie hebben voorlopig niet meer aan het werk kunnen."

En wethouder Van Es laat dat allemaal zo maar gebeuren? "De wethouder wist helemaal niet van de plaatsingsstop, evenals de begeleidingsorganisaties van rechthebbenden uit de sociale werkvoorziening. Niemand is op de hoogte gesteld, die stop was er ineens! En dat terwijl er al contracten lagen met bedrijven die mensen gesubsidieerd in dienst wilden nemen. Van Es was dan ook niet te spreken over de informatievoorziening door Pantar en heeft het bedrijf ook op de vingers getikt."

Op vingers tikken is aardig, maar gaat ze hier ook nog wat aan doen? "Ze heeft beloofd dat al gesloten contracten voor loonsubsidie met reguliere bedrijven worden nagekomen. Gelukkig maar, want er stonden al mensen klaar om onderhoud te gaan doen aan vliegtuigen op Schiphol of te gaan werken in de koffiecorner ban de Hema. Er komen echter voor het eind van dit jaar geen plekken meer bij in de sociale werkvoorziening. En dat is heel zuur voor veel mensen die erop hadden gerekend snel aan het werk te kunnen, maar nou nog maanden moeten wachten, als ze überhaupt ooit aan het werk komen. Want het is maar de vraag hoe de bezuinigingen gaan uitpakken. Dit is voor veel mensen echt een persoonlijk drama."