Politie Noord- en Oost Gelderland
Aanhouding voor illegaal handelen in afvalstoffen


Maandag 20 september werd in Zwolle een 56-jarige man uit Ermelo door het Interregionale Milieuteam Noord- en Oost-Nederland aangehouden op verdenking van illegaal handelen in kunststof afvalstoffen.


Zestien zaken

De man heeft met zijn bedrijf uit Putten vermoedelijk afvalstoffen verkocht aan ontvangers in Azië zonder de wettelijk verplichte inschrijving in het VIHB-register. De VIHB-lijst is een landelijke lijst met alle rechtspersonen die afvalstoffen mogen vervoeren, inzamelen, hierin mogen handelen en bemiddelen. Het onderzoek richt zich op zestien zaken in de periode januari 2009 tot april 2010.


In één van de zaken wordt de man eveneens verdacht van het verhandelen van een hoeveelheid verontreinigde kunststof afvalstoffen. Drie zeecontainers met shreddermateriaal afkomstig van huishoudelijke apparaten, waren vermengd met andere afvalstoffen waaronder hout, glas en zand. Dergelijke stoffen mogen niet zonder vergunning worden uitgevoerd (EVOA-overtreding)*. De verdachte voldeed hier niet aan en onttrok zich zo aan controle en toezicht in Nederland en het ontvangende land.
Zowel de 56-jarige man als zijn bedrijf zijn verdachte in dit onderzoek.


Doorzoeking

Op 10 augustus 2010 werden er in het kader van dit onderzoek doorzoekingen verricht in een woning in Ermelo en een pand in Putten. Daarbij werd administratie en computerapparatuur voor nader onderzoek inbeslaggenomen.


Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Het Interregionale Milieuteam Noord- en Oost-Nederland (IMT NON), onderdeel van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, werkt in dit onderzoek nauw samen met het ministerie VROM en de KLPD.


* EVOA

EVOA, Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen, gaat over de overbrenging van afvalstoffen binnen, naar en uit de Europese Gemeenschap.
---


Noot voor de redactie (