Van risicojongeren tot loyale werknemers, effectieve aanpak jeugdgroep

21/09/2010 11:39

Wissenraet van Spaendonck

PERSBERICHT

Eindhoven, 20 september 2010


---

Van risicojongeren tot loyale werknemers

Effectieve aanpak jeugdgroepenproblematiek

In navolging op Eindhoven, starten dit jaar in Utrecht, Den Bosch, Heerenveen en randgemeenten projecten waarbij risicojongeren via een nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde methode om worden gevormd tot betrouwbare werknemers. Dit gebeurt via Methode Doekomst(R). Een harde, maar motiverende aanpak waarbij jongeren vanuit groepsdruk eigen verantwoordelijkheid leren nemen. Verwachting is dat door de unieke combinatie van gedragstherapie, opleiding en re-integratie een groot deel van de jongeren duurzaam uitstroomt naar werk en/of scholing.

Jeugdgroepenproblematiek

Voor risicojongeren is een standaardaanpak bij re-integratie niet effectief. Zij zijn de aansluiting met werk, maatschappij en/of scholing kwijtgeraakt en hebben problemen op meerdere gebieden. Dit leidt vaak tot antisociaal en oppositioneel gedrag dat grote maatschappelijke problemen veroorzaakt. Alleen al in Utrecht zijn 106 hinderlijke jeugdgroepen die rotzooi, lawaai en vernielingen veroorzaken. In Midden- en West-Brabant zijn het er 96. Onder deze groepen zijn veel criminele groepen die buurten in hun greep hebben. Door de jeugdgroepenproblematiek bij de kern aan te pakken, kunnen grotere maatschappelijke problemen op de langere termijn worden voorkomen.

Confronterende aanpak

Re-integratiebureau ReWork ontwikkelde speciaal voor risicojongeren een confronterende aanpak: Methode Doekomst(R). Een unieke combinatie van evidence based cognitieve gedragstherapie, opleiding en re-integratie. Doekomst verdeelt de doelgroep in niet-kunners, niet-willers, niet-weters en niet-durvers. Doelgroepen waarbij je met alleen 'lief zijn' weinig bereikt. In Methode Doekomst(R) wordt groepsdynamica ingezet om vanuit de groepsdruk jongeren eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Een methode die in de gemeente Eindhoven, in samenwerking met welzijnsorganisatie Lumens Groep, al met succes wordt ingezet voor de re-integratie van deze doelgroep. Puur met gedragstherapie bereik je slechts een plaatsingspercentage van 22 procent. Via Methode Doekomst(R) stijgt dit naar zo'n 60 procent.

Gedragstherapie en re-integratie

Deelnemers worden krachtiger door ontbrekende kennis op te doen en negatieve cognities te vervangen. Dat gebeurt onder de nodige groepsdruk. Elke dag ontbijten de deelnemers samen. Verschijnt iemand niet op tijd, dan moet de hele groep wachten met eten. Het ontbijt is een belangrijk moment voor de begeleiders om signalen op te pikken, zodat escalaties kunnen worden voorkomen. Want er zit een hoop agressie, angst en verdriet in elke groep. Hierna geven de deelnemers, tijdens een groepssessie, aan welke basisemotie ze voelen. Ze hebben de keuze uit: blij, bezorgd, bedroefd en bang, en geven vervolgens uitleg aan hun emotie. Door hun emoties te leren herkennen en verwerken kunnen ze tot ander gedrag komen. Door dit te combineren met individuele begeleiding, sollicitatie- en motivatietrainingen, gezamenlijke fitness en werkervaring in een werkplaats maken de deelnemers een omslag en kiezen voor hun toekomst. Hierbij staat zelf legaal je geld verdienen centraal.