Hollywood eert Nederlandse pionier

16/09/2010 11:45

Centrum Media & Gezondheid

Internationale Entertainment-Education Award voor Martine Bouman

Gouda/Los Angeles, 16 september 2010 - De prestigieuze Everett M. Rogers Award for Achievement in Entertainment-Education gaat dit jaar naar de Nederlandse directeur en oprichter van het Centrum Media & Gezondheid, dr. Martine Bouman. Bouman is de eerste Europeaan en de eerste vrouw die de prijs in ontvangst mag nemen.

De Everett M. Rogers Award wordt op 22 september uitgereikt in Los Angeles door het Amerikaanse Norman Lear Center aan pioniers op het gebied van Entertainment-Education, die zich internationaal onderscheiden hebben. Entertainment-Education (EE) staat voor het bevorderen van sociale verandering door het verwerken van maatschappelijke en gezondheidsthema's in amusementsformats op televisie, internet en in andere media. Het gaat bij EE om het creëren van entertainment met een meerwaarde; zeer actueel geworden door de recente politieke ophef over de rol van de publieke omroep. De uitreiking vindt plaats in Hollywood, tegelijk met de uitreiking van de Sentinel for Health Awards, die gelden als de Oscars voor mediamakers, script- en scenarioschrijvers, die Entertainment-Education toepassen in veelbekeken dramaseries, soaps en telefilms zoals CSI, House, ER en Grey's Anatomy.

De Stichting Entertainment-Education Nederland, die zich ten doel stelt om het EE-gedachtegoed in Nederland en daarbuiten te laten uitgroeien tot een erkend genre, is verheugd met de toekenning van deze belangrijke prijs aan de Nederlandse pionier. 'Martine Bouman heeft het vakgebied op een indrukwekkende wijze op de kaart gezet. De prijs onderstreept bovendien haar bijzondere band met Everett Rogers, met wie zij tijdens zijn leven heeft samengewerkt', aldus Karin Jurgens, voorzitter van de stichting.

Het Norman Lear Center looft de prijs uit voor 'excellente creativiteit en kwaliteit in toepassing en onderzoek van entertainment-education'. In haar juryrapport looft de jury de unieke wijze waarop Bouman onderzoek, beleid en praktijk in haar werk weet te combineren. 'Haar onderzoek en haar toewijding zijn van enorm belang geweest voor de ontwikkeling van Entertainment-Education wereldwijd', zegt Martin Kaplan, jurylid en directeur van de Annenberg School of Communication van de University of Los Angeles. Co-jurylid Doe Mayer, die de Mary Pickford-leerstoel bekleedt aan de School of Cinematic Arts van de University of Southern California, voegt daaraan toe: 'Het door Martine Bouman opgerichte Centrum Media & Gezondheid is het meest vooraanstaande model voor Entertainment-Education in Europa. Haar gepassioneerde pleidooi voor Entertainment-Education inspireert ons steeds opnieuw.'

Martine Bouman

Martine Bouman promoveerde in 1999 op een baanbrekend proefschrift over entertainment-education in televisieprogramma's en het intrinsieke spanningsveld tussen mediaprofessionals en inhoudsdeskundigen bij het verwerken van gezondheidsthema's in entertainmentprogramma's. Eerder had zij al pionierswerk verricht door samen te werken met scenarioschrijvers bij gezondheidslijnen in veelbekeken series als Medisch Centrum West en Costa. Omdat zij de theorie wilde blijven verbinden met praktijk en beleid, richtte zij het Centrum Media & Gezondheid (CMG) op, dat fungeert als academisch expertisecentrum en proeftuin voor entertainment met een meerwaarde. Het CMG organiseert jaarlijks de Dag van de Soap en ontwikkelde samen met EndeMol Producties de eerste EE-internetsoap 'SOUND', over gehoorschade bij jongeren. Dr. Bouman vervult beleidsbepalende functies in publieke gremia en ontwikkelde EE-onderwijsmodules op hbo-, universitair en postacademisch niveau voor het trainen van professionals en jong talent. Martine Bouman is de zesde persoon die de prijs in ontvangst neemt. Andere pioniers als Arvind Singhal, Miguel Sabido en Albert Bandura gingen haar voor.





http://www.media-gezondheid.nl