Buma/Stemra

Goed geregeld klinkt beter!
22-9-2010
Sinds kort is er sprake van een structurele samenwerking tussen VNO-NCW, MKB Nederland en Buma/Stemra. Er blijkt bij ondernemers veel behoefte te zijn aan duidelijkheid over licenties voor achtergrondmuziek op websites. Met bijgaande afspraken is dit soort muziekgebruik zowel voor de leden van Buma/Stemra als voor het bedrijfsleven goed geregeld.

Auteursrecht voor gebruik van muziek op websites
dient goed geregeld te worden!

Websites worden vaak ondersteund met muziek of geluidsfragmenten. Voor de openbaarmaking van muziek buiten de privésfeer is auteursrecht verschuldigd. Om die reden zullen eigenaars van websites waarop muziek is te beluisteren dit najaar worden benaderd door Buma/Stemra. Buma/Stemra zal een brief sturen aan deze website-eigenaar met de vermelding dat er muziek op de website is geconstateerd. Het betreft hier de zogenaamde achtergrondmuziek die dient ter verfraaiing of ondersteuning van de website. Buma/Stemra zal een tweetal mogelijkheden bieden om hiermee om te gaan.


1. Indien de website-eigenaar besluit om de muziek eraf te halen: de website-eigenaar meldt aan Buma/Stemra dat de muziek van de website verwijderd is. Er zal een eenvoudig antwoordformulier bij de brief gevoegd worden dat binnen 6 weken ingevuld naar Buma/Stemra moet worden gestuurd. De website-eigenaar zal dan geen factuur ontvangen. Indien de website eigenaar besluit alsnog de muziek terug te plaatsen is het belangrijk dat Buma/Stemra hiervan op de hoogte wordt gebracht.


2. De website-eigenaar wil de muziek op de website blijven gebruiken. In dat geval dient voor het gebruik van muziek een vergoeding betaald te worden aan de componist en tekstschrijver van deze muziek. Dat gebeurt door de aanschaf van een licentie. De website eigenaar hoeft dan niet te reageren. Na 6 weken zal Buma/Stemra automatisch overgaan tot het versturen van de licentie inclusief de factuur.

Met de betaling van deze factuur aan Buma/Stemra wordt de licentie van kracht en is het gebruik van muziek op de website geregeld.

Tarief

Buma/Stemra heeft het bedrag voor deze internetlicentie voor het jaar 2010 vastgesteld
op EUR 330,00.

Aanpak besproken met VNO-NCW en MKB-Nederland

VNO/NCW, MKB-Nederland en Buma/Stemra hebben overlegd over deze wijze van aanpak. De administratieve last blijft op deze wijze beperkt. En omdat veel ondernemers zich er niet van bewust zijn dat auteursrecht betaald dient te worden voor een nieuwe openbaarmaking buiten de privésfeer - ook als het gaat om online activiteiten - is afgesproken een vooraankondiging te doen. Op die manier kunnen ondernemers het muziekgebruik op de website in overweging nemen.

Moet er ook vergoeding worden betaald
voor embedded files?

Nee, auteursrechtelijke vergoeding voor het gebruik van achtergrondmuziek op internet door middel van 'embedded' files is na overleg met VNO-NCW en MKB-Nederland voor 2010 van de baan. Partijen verschillen van mening over betalen voor embedded files en zullen daar nader overleg over voeren. De hier aangekondigde heffing voor achtergrondmuziek staat hier echter los van.

Een embedded file is een audio of video file die d.m.v. een embedded player op een site wordt openbaar gemaakt. In de meeste gevallen, zoals bij voorbeeld bij YouTube, vanaf de server van de bron site.