GroenLinks
Rechtse meerderheid in het Europarlement bewijst vrij internet slechte dienst

GroenLinks is zwaar teleurgesteld over het standpunt dat het Europees Parlement vandaag heeft ingenomen over de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Een rechtse meerderheid koos voor een repressieve benadering van het delen van bestanden via internet. Dat kan ertoe leiden dat internetproviders politieagentje moeten gaan spelen voor de entertainmentindustrie.

De door de Franse rapporteur Marielle Gallo opgestelde resolutie gooit het delen van muziek en films via internet op één hoop met grootschalige namaak van merkproducten. Zij verlangt dat internetproviders gaan samenwerken met de houders van auteursrechten in de strijd tegen filesharing. "Een gevaarlijke oproep", vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. "Internetproviders worden zo onder druk gezet om politieagentje te gaan spelen voor de entertainmentindustrie. Dat kan erop uitdraaien dat providers het internetverkeer van hun klanten gaan filteren door middel van omstreden technieken als deep packet inspection. Van de privacy van internetters blijft zo weinig over."

"De Europese Commissie bespreekt dergelijke technieken al met de entertainmentindustrie en internetproviders", waarschuwt Sargentini. "Hoewel de vandaag aangenomen parlementsresolutie niet bindend is, zal eurocommissaris Michel Barnier (interne markt) zich gesterkt voelen om deze repressieve lijn te blijven volgen."

De Groenen en sociaaldemocraten in het Europarlement hadden een alternatieve resolutie ingediend. Deze stelt expliciet dat online filesharing zonder winstoogmerk niet als een misdaad mag worden beschouwd. Helaas werd dit voorstel, mede door de tegenstem van de liberale fractie, verworpen.