Gemeente Venray

/ Programmabegroting 2011 vastgesteld

22 september 2010

Programmabegroting 2011 vastgesteld

College kijkt met vertrouwen naar de toekomst

Het college van B en W heeft de ontwerpprogrammabegroting 2011 van de gemeente Venray vastgesteld. Het is de eerste programmabegroting van het huidige college. De programmabegroting is gebaseerd op het collegeprogramma 2010 - 2014 `Venray Veilig Vooruit'.

Het college blijft nadrukkelijk op alle gebieden zijn rol vervullen om de eisen die de Venrayse samenleving stelt zo goed mogelijk te bedienen. Dit ondanks de rijksbezuinigingen die een belangrijke rol in deze begroting spelen.

Speerpunten

Hieronder een aantal speerpunten uit de programmabegroting 2011:
* De drempel voor gemeentelijke voorzieningen (bijvoorbeeld minimabeleid) verlagen en de informatie hierover verbeteren.
* Er wordt een werkplein gerealiseerd waardoor burgers beter naar werk begeleid worden.

* Het veiligheidsgevoel van de burgers moet verbeterd worden. Dit gebeurt o.a. door extra BOA's (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren) in te zetten en grensoverschrijdend gedrag eerder aan te pakken.
* Het gemeentehuis wordt gerenoveerd in 2011; de dienstverlening naar de burgers mag daar in de tijdelijke huisvesting niet onder lijden.
* Er worden voorbereidingen getroffen om in de toekomst een poppodium te realiseren.

* Waar mogelijk wil het college ondanks de verminderde financiële mogelijkheden de gewenste investeringen realiseren.

Bezuinigingen

Het rijk gaat bezuinigen en dit heeft grote gevolgen voor gemeenten. Omdat gemeenten straks minder geld krijgen, is de gemeente Venray al begonnen met het doorvoeren van bezuinigingen Een kleine greep uit de maatregelen die op termijn EUR 4 miljoen opleveren: op termijn moet de ambtelijke organisatie met EUR 1,9 miljoen minder uitkomen; de budgetten voor onderhoud in de openbare ruimte worden verlaagd; de meeste subsidies worden met ingang van 2011 verlaagd met 10% en tevens bevroren over een periode van 5 jaar; het investeringsniveau voor infrastructuur is verlaagd van gemiddeld EUR 6 miljoen naar gemiddeld EUR 4,5 miljoen per jaar. Bij dit alles zal niet worden bezuinigd op de budgetten voor de sociaal zwakkeren.

Meerjarenbegroting

In de programmabegroting 2011 geeft de gemeente ook een financiële doorkijk naar de jaren 2012 tot en met 2014. Voor het jaar 2011 is er, mede dankzij de bezuinigingen, sprake van een sluitende begroting. 2012 geeft een klein tekort te zien. Voor 2013 en 2014 is er een tekort voorzien van ruim EUR 1 miljoen. Zodra er meer duidelijkheid is over de bezuinigingen van het rijk, worden keuzes gemaakt die er toe moeten leiden dat de begroting weer meerjarig sluitend wordt.

De programmabegroting 2011 wordt tijdens de raadsvergadering van 2 en 9 november behandeld door de gemeenteraad.