TenneT


TenneT versterkt Duits net voor inpassing windenergie


* Systeem voor monitoren 380-kV-hoogspanningsverbindingen
* Innovatief systeem vergroot capaciteit op piekmomenten tot 50%
* Offshore netuitbreidingen: vijf 5 grote projecten in de Duitse Noordzee

22-09-2010 Na de integratie met transpower is TenneT de eerste netbeheerder die gebruikmaakt van een speciaal systeem voor monitoring van bovengrondse hoogspanningslijnen (220/380 kV) dat het mogelijk maakt de lijnen op piekmomenten tot 50% extra te belasten. TenneT presenteerde dit innovatieve systeem gisteren op HUSUM Wind energy 2010. Verder presenteerde de eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur haar vijf grote offshore projecten in de Duitse Noordzee, waarmee zij voorloper is in Europa wat betreft het aansluiten van windparken op zee.

TenneT heeft inmiddels aansluitingen voor twee windparken in Duitsland gereed en werkt aan nog eens drie aansluitingen. Om de meer dan 2600 MW windenergie te kunnen aansluiten investeert TenneT hier de komende jaren bijna 2,4 miljard euro in. Met het stijgende aanbod van windenergie en de aanleg van nieuwe offshore windparken in Noord Duitsland is de behoefte aan transport van grote energievolumes van noord naar zuid sterk toegenomen. De transportcapaciteit van de bestaande verbindingen is echter onvoldoende. Het nauwkeuriger monitoren van bovengrondse lijnen is een oplossing om onbenutte weersafhankelijke transportcapaciteit van elektriciteitsleidingen te benutten. Hierdoor wordt de transportcapaciteit van de bestaande netinfrastructuur optimaal gebruikt.

Meer elektriciteit door windgekoelde hoogspanningsverbindingen Door toepassing van het monitoringsysteem kan de transportcapaciteit van bovengrondse lijnen - afhankelijk van het weer - aanzienlijk worden uitgebreid. De transportcapaciteit van een bovengrondse lijn wordt begrensd door de afstand van de lijn tot de grond en de toegestane temperatuur van de lijn. Bij hogere temperaturen zetten lijnen uit. Hierdoor gaan ze verder doorhangen en wordt de afstand tot de grond korter. Er moet echter altijd een veilige afstand worden aangehouden. Bij monitoring van bovengrondse lijnen registreren weerstations de actuele omgevingstemperatuur en windkracht bij de betreffende hoogspanningslijn. Aan de hand van deze meteorologische gegevens wordt in het netwerkcontrolecentrum de dynamische belastbaarheid van de hoogspanningslijn in real-time berekend. De berekende extra transportcapaciteit kan vervolgens worden benut.

Een primeur in het Duitse hoogspanningsnet
Het monitorsysteem vereist complexe berekeningen en kostbare infrastructurele aanpassingen, met name in transformatorstations. Alle onderdelen van het net moeten bestand zijn tegen de hogere stroombelastingen. Ruim 900 kilometer hoogspanningslijnen en 20 transformatorstations worden hiervoor geschikt gemaakt. Hiermee is een bedrag gemoeid van ca. 55 miljoen euro. Maar deze investering loont zich: als het hard waait, kan de transportcapaciteit van de verbindingen in Noord-Duitsland tot maar liefst 50% worden uitgebreid. Zodra de testfase succesvol is afgerond (naar verwachting eind 2010), zal TenneT het monitoringsysteem in het Duitse hoogspanningsnet dat zij in beheer heeft introduceren. Het systeem zal worden toegepast bij verbindingen die door invoeding van windenergie en intensief gebruik bijzonder zwaar worden belast.

Een extra voordeel van het systeem is dat de hogere transportcapaciteit van windgekoelde hoogspanningslijnen juist beschikbaar komt wanneer sprake is van een groter aanbod van windenergie, waardoor er een grotere transportbehoefte bestaat. Op dit moment vindt onderzoek plaats naar de mogelijkheid om het systeem ook in Nederland toe te passen.