Ministerie van Defensie

Nieuwe startbaan Tarin Kowt

22 september 2010, 17.56 uur

Een C-130 Hercules transportvliegtuig landt op de dirt strip van Tarin Kowt. De onverharde baan is zomers zeer stoffig en in de winter modderig. Een Afghaanse aannemer is met Nederlandse steun begonnen aan het verbeteren van de start- en landingsbaan van het vliegveld van Tarin Kowt. De nieuwe baan, waarvan zelfs volgeladen C-17-transportvliegtuigen probleemloos kunnen opstijgen, betekent een enorme verbetering voor de bereikbaarheid van de provincie Uruzgan.

De huidige dirt strip, niet veel meer dan een stoffige strook aangestampte grond, wordt geasfalteerd en met ruim 500 meter verlengd tot 2225 meter. Na afronding van de werkzaamheden, kunnen meer en grotere vliegtuigen in Tarin Kowt landen. Ook blijft de baan, in tegenstelling tot de dirt strip, bruikbaar tijdens de barre wintermaanden.

Consequentie

Het werk aan de vliegstrook heeft overigens wel consequenties voor de Redeployment Task Force, de eenheid die het materieel naar Nederland haalt. Transportvliegtuigen hebben minder ruimte voor de start, waardoor er minder lading mee kan. Het gevolg is dat de RDTF meer spullen over de weg van Tarin Kowt naar Kandahar moet vervoeren.