Vereniging van Effectenbezitters


Persbericht
22 september 2010

Meeste verouderde Financiële Bijsluiters geactualiseerd

Binnen drie weken na publicatie van het VEB onderzoek over de gebrekkige kwaliteit van Financiële Bijsluiters heeft het merendeel van de beleggingsfondsen hun verouderde bijsluiter geactualiseerd. Veertien beleggingsfondsen blijven nog in gebreke door de verouderde informatie niet aan te passen, terwijl één fondsaanbieders niet de vereiste gegevens inzake kosten en rendementen verstrekt. Fondsbeleggers moeten helaas nog steeds op hun hoede blijven voor onvolledige Financiële Bijsluiters.

Op 3 september 20010 presenteerde de VEB de resultaten van haar onderzoek naar de kwaliteit van de Financiële Bijsluiter voor beleggingsfondsen. Het onderzoek onder 152 beleggingsfondsen maakte duidelijk dat 30 procent van de Financiële Bijsluiters geen actuele informatie bevatten over kosten (Total Expense Ratio en Portfolio Turnover Ratio) en rendement.

Diverse fondsaanbieders hebben in reactie op het onderzoek adequaat gereageerd en de informatie op korte termijn geactualiseerd. Van de 45 Financiële Bijsluiters die in gebreken bleven, zijn er inmiddels 31 voorzien van de juiste gegevens. Delta Lloyd en Insinger de Beaufort hebben vooralsnog verzuimd de noodzakelijke aanpassingen te plegen. Het Faxtor Credit Value Fund biedt nog altijd niet de vereiste informatie over kosten en rendement.

Beleggingsfondsenspecialist Ronald van Genderen: "De fondsaanbieders hebben de kritiek van de VEB goed opgepakt. Het is positief dat het merendeel van hen de financiële bijsluiter heeft bijgewerkt. Helaas geldt dat niet voor alle aanbieders. Fondsbeleggers moeten op hun hoede blijven voor onvolledige of verouderde financiële bijsluiters".

Reacties fondsaanbieders
Reacties van diverse fondsaanbieders geven aanleiding te veronderstellen dat de Financiële Bijsluiter in de toekomst wel de aandacht krijgt die dit belangrijke document verdiend: "...jullie onderzoek heeft mij wel de ogen geopend! Er is geen enkele reden om tot september te wachten met het updaten van de bijsluiters. Voortaan zal ik direct na publicatie van de jaarrekening (in mei) laten doen." Een andere aanbieder stelde over het in september pas presenteren van de rendementen in de Financiële Bijsluiter: "Onzin eigenlijk dat we dat dan pas doen, want we hebben die cijfers over het voorgaande jaar al begin januari.”

ASN Bank, met gegevens in de Financiële Bijsluiter uit 2006, betuigde haar spijt middels een bericht op haar website: "Helaas klopt het dat de informatie over de kosten in de financiële bijsluiters van de ASN Beleggingsfondsen niet op alle punten actueel is." En reageerde tevens in de media: "Zetten we binnen twee weken recht." Inmiddels is ook de daad bij het woord gevoegd.

Over de financiële bijsluiter
De Financiële Bijsluiter werd op 1 juli 2002 geïntroduceerd. In 2004 vond een evaluatie plaats waaruit bleek dat de consument de tekst vaak te lang en te moeilijk vond. In 2006 vond een vernieuwing plaats van de bijsluiter. Daarbij werd het document korter gemaakt en was het de bedoeling dat deze ook duidelijker werd. Fondsaanbieders zijn verantwoordelijk voor een hoge kwaliteit van de aangeboden informatie. De belangrijkste rol voor de AFM is het toezicht daarop.

Vereniging van Effectenbezitters

www.veb.net