Ingezonden persbericht


Persbericht 22 september 2010
GO! voegt laagdrempelig meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag toe aan klachtenbeleid

Naar aanleiding van de actualiteit heeft het GO! beslist om een laagdrempelig en open meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag te installeren. Dat gebeurt niet naar aanleiding van een concreet geval, maar omdat de bevindingen van de commissie Adriaensens duidelijk maken dat slachtoffers van dit gedrag hun klacht niet altijd in de openbaarheid willen brengen. Daarom opent het GO! vanaf maandag 27/9/2010 in de centrale diensten een laagdrempelig meldpunt 'seksueel grensoverschrijdend gedrag'. Een arts, bijgestaan door een psycholoog, zal eventuele slachtoffers begeleiden naar de al bestaande kanalen.

Het GO! beschikt sedert 2004 over een concreet uitgewerkte klachtenprocedure. Deze geldt ook wanneer er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag in een van de scholen of instellingen van het net. De klachtenprocedure kan aangestuurd worden vanuit de school of vanuit de scholengroep. Op het centrale niveau kan men klachten indienen die naar het juiste bevoegdheidsniveau gebracht worden. Deze klachten worden gerapporteerd en opgevolgd. Strafbare feiten worden sowieso aan de gerechtelijke instanties overgemaakt.

Daarnaast beschikken de centra voor leerlingenbegeleiding van het GO! sedert 1999 over een handleiding hoe ze met grensoverschrijdend seksueel gedrag moeten omgaan. Sedert 2004 heeft het GO! ook een actief samenwerkingsverband met Sensoa.

Het GO! heeft daarnaast in het kader van het gezondheidsbeleid een volledig uitgebouwd preventief beleid dat er op gericht is jongeren weerbaar te maken. Iets waar wij bijzonder trots op zijn. De actieve samenwerking met Sensoa leidde tot heel wat concrete acties.

Het GO! telt zowat 32 000 werknemers. Toch is dit problematisch gegeven marginaal. De afgelopen jaren kreeg het GO! slechts enkele gevallen aangekaart waarvoor telkens zeer kordaat maatregelen werden getroffen. De integriteit van de kinderen staat hierbij altijd centraal.

Alle scholen krijgen eerstdaags meer informatie over de totaalaanpak van het GO!.