IFAW


400.000 zwerfhonden gered in Bali door vaccinatieproject tegen hondsdolheid

21 september 2010

(Denpasar, Bali) - Duizenden honden worden een wrede dood door strychnine vergiftiging bespaard, door een vaccinatieprogramma tegen rabiës (hondsdolheid) dat vandaag is goedgekeurd door de regering van Bali.

"Dit programma zal honderdduizenden levens sparen, zowel honden als mensen" volgens Rikkert Reijnen, campaigner IFAW Nederland.

IFAW ondersteunt het initiatief dat word geleid door het WSPA (World Society for the Protection of Animals, samen met de Bali Animal Welfare Association (BAWA) en het Indonesian Animal Welfare (InAW).

"Honden zullen niet langer willekeurig worden gedood na een uitbraak van hondsdolheid op Bali," volgens Reijnen. "Dit vaccinatieprogramma is een belangrijke stap om rabiës op het eiland voor 2012 uit te bannen. De regering neemt hiermee een juiste stap, omdat vaccineren een effectievere en meer humane aanpak is om de ziekte te bestrijden."

Om ervoor te zorgen dat de ziekte op het hele eiland bestreden word, moet het vaccinatieprogramma snel worden uitgevoerd. Het programma heeft als doel ten minste 70% van de honden van het eiland binnen zes maanden te vaccineren. Twaalf teams van acht tot tien deskundige dierenverzorgers, dierenartsen en voorlichters worden hiertoe gelijktijdig ingezet.

Bali, dat rabiësvrij werd beschouwd tot een uitbraak van de ziekte in 2008, heeft een grote populatie niet-gevaccineerde zwerfhonden die de ziekte snel kunnen verspreiden. Mensen kunnen de ziekte oplopen door een beet van een besmette hond, en de infectie is bijna altijd dodelijk als het niet onmiddellijk wordt behandeld. De snelle verspreiding van hondsdolheid heeft geleid tot de dood van honderden Balinezen en een wijdverbreide angst voor honden, met het willekeurige doden van de dieren tot gevolg.

"Door het doden van honden, verdwijnt de ziekte niet", zegt Reijnen. "De enige erkende strategie om rabiës uit te roeien (volgens de World Health Organization) is een uitgebreid vaccinatieprogramma in combinatie met voorlichting aan het publiek".

Het project is mede mogelijk gemaakt door een genereuze donatie van bijna alle noodzakelijke rabiës vaccins door AusAid (een buitenlands hulpprogramma van de Australische regering).

Het IFAW heeft zeen aanzienlijke financiële bijdrage toegezegd aan dit project. WSPA / Bawa en de Balinese overheid zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het project, met inbegrip van de organisatie en de opleiding van vaccinatie teams, de opleiding voor lokale overheden, en de publieke voorlichting.

Bali heeft negen regio's: Buleleng, Jembrana, Tabanan, Badung, Bangli, Karangasem, Denpasar, Klungkung and Gianyar.

Bawa heeft reeds een succesvol vaccinatieprogramma dit jaar afgerond in Gianyar en Bangli.

Dit programma beoogt meer dan 70 procent van de honden binnen 6 maanden te bereiken in de resterende regio's.

Voor media gerelateerde vragen:
Rikkert Reijnen (IFAW, Netherlands)
Tel: +31(0)70 335 50 11
Mobile: +31 (6) 24 58 00 29
Email: rreijnen@ifaw.org
Maak een gift over Kom In Actie

Foto © WSPA

RSS Feed
© 2008 IFAW - Nederland
Javastraat 56 o 2585 AR Den Haag
Netherlands