Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

23-09-2010

Prins van Oranje reikt Heinekenprijzen 2010 en Heineken Young Scientists Awards 2010 uit
Op 23 september 2010 hebben Franz-Ulrich Hartl, Mark Manders, Ralph Steinman, Rosamond McKitterick, David Tilman en Michael Tomasello de Heinekenprijzen voor wetenschap en kunst uitgereikt gekregen door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje. Hij reikte ook de Heineken Young Scientists Awards voor excellente jonge wetenschappers uit. De winnaars van deze nieuwe wetenschapsprijzen zijn Puck Knipscheer, Menno van Zelm, Remco Breuker, Appy Sluijs en Paola Escudero. De Prins hield bij deze gelegenheid een toespraak over de toekomst van de wetenschap.

De Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica Franz-Ulrich Hartl (1957), directeur van het Max Planck Instituut voor Biochemie in Martinsried, Duitsland, ontving de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica voor zijn baanbrekende werk op het gebied van de rol van 'chaperonnes' bij de vouwing van eiwitten in een cel.
persbericht - laudatio in English (pdf) - laudatio in Dutch (pdf) - Video interview - interview in Akademie Nieuws (pdf)

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst
De Nederlandse kunstenaar Mark Manders (1968) ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst voor de consistente wijze waarop hij met beeldtaal een intrigerende eigen wereld weet te scheppen, die alle ruimte laat voor vrije associatie en die zich vastzet in het geheugen. persbericht - laudatio in English (pdf) - laudatio in Dutch (pdf) - Video interview - interview in Akademie Nieuws (pdf)

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde
Ralph Steinman (1943), hoogleraar aan de Rockefeller University in New York, Verenigde Staten, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde voor zijn ontdekking van de rol van dendritische cellen in het immuunsysteem.
persbericht - laudatio in English (pdf) - laudatio in Dutch (pdf) - Video interview - interview in Akademie Nieuws (pdf)

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschappen Rosamond McKitterick (1949), hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge, Engeland, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap voor de fundamentele herijking die zij tot stand heeft gebracht van ons beeld van de Karolingers en van de verwevenheid van politiek, religie en geleerdheid in hun tijd. persbericht - laudatio in English (pdf) - laudatio in Dutch (pdf) - Video interview - interview in Akademie Nieuws (pdf)

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen David Tilman (1949), hoogleraar aan de Universiteit van Minnesota, Verenigde Staten, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen voor de wijze waarop hij door een combinatie van wiskundige theorieën, laboratoriumonderzoek en veldexperimenten een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de ecologie. persbericht - laudatio in English (pdf) - laudatio in Dutch (pdf) - Video interview - interview in Akademie Nieuws (pdf)

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap Michael Tomasello (1950), mededirecteur van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig, Duitsland, ontving de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Cognitiewetenschap voor het begrip dat zijn multidisciplinaire onderzoek ons heeft gegeven van cognitieve processen bij primaten in het algemeen en taalverwervingsprocessen bij mensen in het bijzonder.
persbericht - laudatio in English (pdf) - laudatio in Dutch (pdf) - Video interview - interview in Akademie Nieuws (pdf)

Dr. ir. Puck Knipscheer (1974) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Biochemie en Biofysica voor haar onderzoek op het grensvlak van de biochemie en de moleculaire celbiologie. interview in Akademie Nieuws (pdf)

Dr. Menno van Zelm (1979) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Geneeskunde voor zijn onderzoek naar de cellulaire en moleculaire mechanismen die antistofdeficiënties veroorzaken, ernstige aandoeningen aan het afweersysteem.
interview in Akademie Nieuws (pdf)

Dr. Remco Breuker (1972) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Historische Wetenschap voor zijn onderzoek naar Koreaanse identiteiten. Hij plaatst de Koreaanse middeleeuwse geschiedenis in het bredere theoretische kader van gemeenschaps- en identiteitsvorming. interview in Akademie Nieuws (pdf)

Dr. Appy Sluijs (1980) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Milieuwetenschappen voor zijn onderzoek naar de veranderingen die miljoenen jaren geleden optraden in ecosystemen. interview in Akademie Nieuws (pdf)

Dr. Paola Escudero (1976) ontving de Heineken Young Scientists Award voor de Cognitiewetenschap voor haar onderzoek naar het leren spreken van een vreemde taal.
interview in Akademie Nieuws (pdf)

Meer informatie over de Heinekenprijzen en Heineken Young Scientists Awards vindt u op www.knaw.nl/heinekenprizes.