FNV Sport

Expertmeeting over homo-emancipatie op de werkvloer

Zet het in je agenda en ook in die van je HR-manager of manager Diversiteit. Kom vrijdag 24 september samen naar de expertmeeting LGBT-diversiteit vanuit HR-perspectief en praat mee over homo-emancipatie op de werkvloer.

Heteronormatief
De werkvloer is heteronormatief. Heteronormatief betekent dat de heterocultuur de norm is. Wijk je daarvan af, omdat je homo, lesbisch, bi of transgender bent, dan heb je de keuze: in de kast of uit de kast.

In of uit de kast
In de kast betekent dat je een belangrijk en groot deel van je persoon buiten je werk laat, terwijl je daar toch veel tijd (gemiddeld 36 uur per week) doorbrengt. Uit de kast komen kan tot gevolg hebben dat er achter je rug over je wordt geroddeld. Collega's maken flauwe grapjes of stellen zeer intieme vragen op ongeschikte momenten. Tot in hoeverre je daar last van hebt, hangt helemaal af van je eigen mate van weerbaarheid. Meestal kun je wel tegen een stootje of maak je snel een gevatte opmerking terug. Maar niet iedereen is zo assertief en dan is er vaak sprake van niet lekker op je werk zitten, ziekmelden en zelfs een nieuwe baan zoeken.

Uit onderzoek van Company Pride Platform en FNV Vakcentrale bleek dat zélfs in Nederland nog één derde van de homo's en lesbo's op het werk in de kast zit.

Zichtbaarheid en acceptatie
Een werkvloer waar iedereen zichzelf kan zijn en met plezier het werk doet, valt onder de verantwoordelijkheid van de HR-manager of manager Diversiteit. Helaas is bij deze HR-managers vaak nog gebrek aan kennis, inzicht en begrip over LGBT. Het bevorderen van zichtbaarheid en sociale acceptatie van LGBT op de werkvloer hoort in het diversiteitsprogramma van bedrijven, net als `vrouwen naar de top'.

Schokkend
Marcelina Oosthoek, beleidsmedewerker Company Pride Platform en FNV Vakcentrale: `Het afgelopen jaar heb ik met 20 bedrijven en instellingen gesproken over LGBT-diversiteit. Het gebrek aan kennis en begrip vond ik best schokkend. Blijkbaar vinden veel mensen LGBT prima, maar als Henk op maandag vertelt over zijn weekend met Kees, dan vinden ze het stiekem toch best ongemakkelijk. Dat er door middel van HR-instrumenten, zoals werving & selectie,
medewerkersbetrokkenheidsonderzoek en een actief diversiteitsbeleid, iets gedaan kan worden aan LGBT-acceptatie, is bij veel HR-managers nog onbekend.'

Informatie expertmeeting
Aan de conferentie wordt meegewerkt door HR-managers van onder meer ING, TNT en IBM. Ook zal Agnes Jongerius aanwezig zijn (voorzitter FNV Vakcentrale) en Harry van Dorenmalen (directeur IBM BeNeLux). IBM won dit jaar de Business Equality Index van de International Gay & Lesbian Chamber of Commerce als `the most LGBT-friendly corporation in the world'.

De expertmeeting is gratis.

Aanmelden kan door een e-mail te sturen met je naam, naam bedrijf, je functie en je contactgegevens naar: info@lgbtopdewerkvloer.nl

De expertmeeting is op vrijdag 24 september 2010. Tijd: van 09.30 tot 17.30 uur.
Locatie: Concern Congres Centrum, Weesperstraat 113 te Amsterdam.

Programma

09.30 - 10.00 uur Ontvangst
10.00 - 12.00 uur Plenaire sessie met key note spreker Harry van Dorenmalen (directeur IBM BeNeLux, winnaar van de Business Equality Index)
Expert panel met Vera Bergkamp (HR-director SVB en (voorzitter COC Nederland), Bart Beek (manager Diversity TNT), Marion Mulder (ING Gala, LesBizz en Company Pride Platform) en Carolien van de Lagemaat (voorzitter Transgender Netwerk Nederland)
12.00 - 13.15 uur Lunch en gelegenheid voor netwerken 13.15 - 14.30 uur Ronde I : expertgesprekken in werkgroepen 14.30 - 14.45 uur Pauze
14.45 - 16.00 uur Ronde II: casusbehandeling Commissie Gelijke Behandeling in werkgroepen
16.00 - 16.30 uur Plenaire conclusie en afsluiting met Agnes Jongerius (voorzitter FNV Vakcentrale)
16.30 - 17.30 uur Borrel en gelegenheid voor netwerken