Eerste Week tegen Eenzaamheid

09/09/2010 14:44

Coalitie Erbij

Veertien maatschappelijke organisaties in actie tegen eenzaamheid in Nederland

Eén op de drie Nederlanders voelt zich eenzaam. Eén op de tien Nederlanders voelt zich zelfs sterk eenzaam. Eenzaamheid is een groot en vaak onzichtbaar maatschappelijk probleem. Coalitie Erbij(1) organiseert daarom van 24 september tot en met 1 oktober 2010 de eerste 'Week tegen Eenzaamheid'. Met deze week wil Coalitie Erbij het taboe rond eenzaamheid doorbreken en laten zien dat kleine initiatieven een groot verschil kunnen maken.

Eenzaamheid raakt ons allemaal. Het komt voor in alle lagen van de bevolking, onder jong en oud, bij gezonde en zieke mensen. Eenzaamheid is niet alleen een vervelend gevoel: mensen die langdurig eenzaam zijn krijgen ook vaker lichamelijke klachten. Directeur van Coalitie Erbij, Arie Ouwerkerk: "Mensen vinden het vaak moeilijk om er voor uit te komen dat ze eenzaam zijn. Het vergt veel creativiteit en doorzettingsvermogen van eenzamen zelf om er uit te komen, maar ook van de eigen omgeving, de buurt, de vrijwilligers en professionele organisaties. Toch kunnen kleine initiatieven een groot verschil maken doordat mensen actief worden en contact met elkaar leggen."

In de laatste week van september zijn op diverse plekken in het land activiteiten voor burgers, vrijwilligers en professionals om iets aan eenzaamheid te doen. Een overzicht van alle activiteiten vindt u op de website. De campagneweek gaat van start met het congres "Connecting People? Communicatietechnologie: vloek of zegen?" waar de resultaten van het onderzoek 'Eenzaamheid en Digitale Communicatie' bekend zullen worden gemaakt.

Coalitie Erbij bestaat uit veertien maatschappelijke organisaties en maatschappelijk betrokken ondernemingen die zich verenigd hebben om eenzaamheid in Nederland slagvaardig tegen te gaan. Dit omvangrijke, maatschappelijke probleem vereist samenwerking. "Het is uniek dat zo veel organisaties de handen in één slaan om samen eenzaamheid te verminderen en te voorkomen", aldus Arie Ouwerkerk, directeur van Coalitie Erbij.

(1)Leden van de Coalitie zijn: Ango, Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad, De Zonnebloem, Fonds Psychische Gezondheid, Forum, Humanitas, KPMG, Leger des Heils, Mezzo, MO Groep, Nationaal Ouderenfonds, Raad van Kerken, Resto VanHarte en Sensoor. De WijkAlliantie, Unie KBO en Vier het Leven zijn uitvoerend partners. Voor meer informatie, zie www.coalitieerbij.nl





http://www.eenzaam.nl/week