Forum


30 september 2010

Samen tegen Eenzaamheid!

Duurzame ontmoeting jong & oud: Samen tegen Eenzaamheid! is een themabijeenkomst in het kader van het project Diversiteit in Ouderenbeleid en tevens in het kader van de landelijke Week tegen Eenzaamheid 24 september t/m 1 oktober 2010. De bijeenkomst is georganiseerd door FORUM in samenwerking met Stichting ASHA.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor ouderen en jongeren uit diverse migrantengroepen, bestuurders en beleidsmedewerkers zorg en welzijn van gemeente en provincie Utrecht. Gezamenlijk verkennen zij de behoefte en mogelijkheden om eenzaamheid te voorkomen en sociale contacten aan te gaan en te vergroten. Verder zijn de vertegenwoordigers van migrantenouderen betrokken, o.a. NISBO, Moria, Ofra, Chun Pah, Club Miguel Hernández, LIZE en werkgroep Marokkaanse ouderen Hoograven.

Programma
9.00 uur Inloop
10.00 Welkom door dagvoorzitter de heer Chris Huinder, bestuurssecretaris van FORUM
10.15

Inleidingen:


- Oudere migranten duurzaam gelukkig in Utrecht door de heer Ronald Kalka (voorzitter Stichting ASHA);


- Jong & Oud: Samen tegen Eenzaamheid door mevrouw Ayçig Çelik, beleidsmedewerker FORUM en projectleider Diversiteit in het Ouderenbeleid
10.30

Interview met mevrouw Juani Gavilán en de heer Rudy Wolffers, die hun eigen verhaal vertellen en hun ideeën en ervaringen delen over het thema van de dag.

Gehouden door de heer Fernando Miguel Fernández, beleidsmedewerker FORUM en projectmedewerker Diversiteit in het Ouderenbeleid 10.45 Onder leiding van de dagvoorzitter in gesprek met ouderen en jongeren: Hoe kun je voorkomen dat ouderen in isolement raken en eenzaam worden? Werken traditionele kanalen van communicatie? Is elkaar ontmoeten via minder traditionele kanalen van communicatie mogelijk of wenselijk? Welke ervaringen, ideeën hebben oudere migranten op de digitale snelweg? Welke bijdrage kunnen en willen ouderen en jongeren leveren?
11.50 Korte samenvatting acties en aandachtspunten in de toekomst door de dagvoorzitter
12.00 Gezamenlijke lunch
12.45 Vertrek met de bus naar de Informatiemarkt Dag van Ouderen in de Janskerk, georganiseerd door COSBO Utrecht. Deze markt wordt geopend door de heer Victor Everhardt, wethouder Welzijn van de gemeente Utrecht
Tot 15.30 uur heeft u de gelegenheid tien portretten uit onze tentoonstelling Kleurrijke Vergrijzing Janskerk te bezichtigen. Om 15.30 uur vertrekt de bus weer naar het trefcentrum OASE.

Eenzaamheid
Eenzaamheid wordt gezien als een groot en complex probleem in onze kleurrijke samenleving dat het welzijn van mensen direct treft. Met name ouderen in Nederland hebben veel vrije tijd na hun pensionering. Het gevaar van vereenzaming (objectief proces waarbij het aantal sociale relaties en ontspannende bezigheden afneemt) en eenzaamheid (subjectieve waardering: `het als negatief ervaren verschil tussen de kwaliteit van de relaties die men onderhoudt en die men voor zichzelf zou wensen') ligt dan ook op de loer.

De meeste van de huidige oudere migranten brengen hun oude dag door in Nederland en de meesten hebben een uitgebreid familienetwerk waarop ze (kunnen) terugvallen en prijzen zichzelf gelukkig in tegenstelling tot anderen. Naast het hebben en onderhouden van sociale relaties zijn deelname aan activiteiten en het zichzelf bezighouden belangrijk om eenzaamheid te voorkomen. Contacten worden onder meer onderhouden door het afleggen van bezoeken en het bij elkaar komen in ontmoetingscentra of op feesten of door deel te nemen aan diverse cursussen/activiteiten. In onze huidige tijd worden de contacten ook steeds meer onderhouden door elkaar te bellen, te e-mailen, te chatten, kortom veelvoudig gebruik te maken van internet via mobiele telefoons of computers.

Daarnaast zien we allerlei informatie over diverse zaken, die voor ouderen van belang zijn, steeds meer via de digitale kanalen (via internet) doorgegeven wordt en veel zaken via internet geregeld kunnen worden. Maar lang niet alle ouderen - zeker de meeste oudere migranten- hebben de route naar de digitale snelweg kunnen vinden Hoewel steeds meer ouderen online zijn, raken toch oudere migranten steeds meer achterop.

Aangesloten partners Coalitie Erbij:
CG Raad, De Zonnebloem, Humanitas, KPMG, Ouderenfonds, Mezzo, MO Groep, Resto van Harte, Sensoor, Leger des Heils, Ango, Fonds Psychische Gezondheid, Oikomene Raad van Kerken in Nederland en FORUM.

forum asha coalitie erbij

Datum, tijd en locatie
Donderdag 30 september 2010,

10:00 tot 12:45 uur

Trefcentrum OASE
Cartesiusweg 11
3534 BA Utrecht.

Aanmelden
In verband met de lunch graag aanmelden voor deze bijeenkomst bij Stichting ASHA, de heer Ronald Kalka, per telefoon 030- 2974 321 (tijdens kantooruren) of via e-mail r.kalka@forum.nl Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos.