Vrije Universiteit Amsterdam

Fysica in de zorg = Medisch Techno Logisch !


* Startdatum: 24-09-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Fysica in de zorg = Medisch Techno Logisch !


* Spreker: prof.dr.ir. R.M. Verdaasdonk


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Oratie

De afdelingen Fysica en Medische Technologie van VUmc hebben een centrale rol in de medische zorg, maar zijn veelal onzichtbaar. Zij waken op de achtergrond voor (patiënt)veiligheid en kwaliteit bij de klinische toepassing van medische apparatuur voor diagnostiek en therapie en zij leveren een steeds grotere bijdrage aan onderwijs, opleiding en onderzoek. Met een groeiende patiëntpopulatie moet apparatuur efficiënt worden ingezet en de grote stroom van patiëntengegevens en medische beelden moet snel, betrouwbaar en gebruikersvriendelijk toegankelijk zijn. Dit zegt Ruud Verdaasdonk in zijn oratie `Fysica in de zorg = Medisch Techno Logisch!'

Fysische en medisch technologische kennis, voortgekomen uit onderzoek, is noodzakelijk om deze ontwikkelingen met behoud van veiligheid en kwaliteit in goede banen te leiden. Technologische kennis moet worden overgedragen aan de medische professionals. Door onder andere e-learning en skills-labs training, kan de vaardigheid in het toepassen van medische apparatuur worden aangetoond, gevolgd door (verplichte) certificering.

De fysici en technologen in het ziekenhuis zijn het portaal voor medische apparatuur in het ziekenhuis en vormen de brug tussen technologische mogelijkheden en de klinische praktijk. Zij signaleren behoeftes, problemen en potentiële gevaren in het klinische proces. Met onderzoek- en innovatieprojecten worden, in nauwe samenwerking met de medici, de industrie en regelgevende instanties, nieuwe producten ontwikkeld die substantieel bijdragen aan de efficiëntie en kostenbesparing in de zorg met behoud van kwaliteit. Pontes Medical is een initiatief van een aantal academische ziekenhuizen om deze processen te begeleiden. Bij innoveren zijn durf en ondernemerschap nodig om de vele obstakels te overwinnen.

In de Amsterdamse regio en op de VU-campus zijn unieke samenwerkingverbanden mogelijk op het gebied van onderzoek en onderwijs. Op de Faculteiten Exacte Wetenschappen van de VU en de UvA worden medische fysici/technologen opgeleid die nieuw ontwikkelde technieken op o.a. Imaging en Bio-fotonica gebied, zullen gaan toepassen voor diagnostiek en therapie in het toekomstige VU Imaging Center. De bijdrage van Fysica en Medische technologie in de zorg is logisch!, aldus Verdaasdonk.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam