Gemeente Nuenen


Herdenking bevrijding van Nuenen

Op vrijdag 24 en zondag 26 september viert Nuenen ca. het feit dat Gerwen, Nederwetten en Nuenen 66 jaar geleden, op 21 september 1944, werden bevrijd.

We herdenken daarbij dat 31 geallieerde militairen in en om Nuenen hun leven lieten voor onze vrijheid en dat 20 Nuenense burgers en militairen bij gevechtshandelingen zijn omgekomen.

Â

Het programma:

Vrijdag 24 september 19.00 uur bezinningsbijeenkomst in de Clemenskerk aan het Park.

Op vrijdag 24 september 19.00 uur organiseren de Raad van Kerken Nuenen, Gerwen en Nederwetten en Brassband âDe Vooruitgangâ de viering van de bevrijding. Een korte bezinningsbijeenkomst in de H. Clemenskerk aan het Park voorafgaand aan de dodenherdenking bij het bevrijdingsmonument. De Brassband brengt koraalmuziek ten gehore, en de heer D. Warners spreekt een bezinningswoord. Daarna worden de namen gelezen van de bij de bevrijding van Nuenen gesneuvelde Engelse en Amerikaanse militairen en van de omgekomen inwoners van Nuenen, Gerwen en Nederwetten. De aanwezigen nemen daarna één minuut stilte in acht, gevolgd door het samen zingen van het Wilhelmus. De bijeenkomst wordt om 19.30 uur afgesloten. Na de bijeenkomst worden de aanwezigen uitgenodigd om met de Brassband naar het bevrijdingsmonument op de hoek van Europalaan / Parkstraat te gaan.

Â

Vrijdag 24 september 19.45 uur herdenking bij het Oorlogsmonument aan de Europalaan.

Rond 19.45/20.00 uur begint de herdenking bij het bevrijdingsmonument. Het bevrijdingsvuur, dat door de Toerclub Nuenen onder begeleiding van militaire voertuigen van Wheels in Eindhoven is afgehaald, wordt overhandigd aan de burgemeester van Nuenen c.a.. Hij ontsteekt samen met de heer F. Leltz het bevrijdingsvuur bij het monument. Een kort openingswoord wordt gesproken worden door de voorzitter van het Oranjecomité. De Brassband speelt koraalmuziek en burgemeester Mr. W.R. Ligtvoet spreekt een herdenkingswoord. Daarna is de kranslegging door de burgemeester namens het gemeentebestuur. Het Oranjecomité, leerlingen van basisschool Dassenburcht (voormalig Pallet en Triangel), de Vereniging van Airborne Vrienden, de Men of Easy Company, Mariniers en Voormalig Verzet en andere belangstellenden zullen daarna een krans leggen. Tot slot wordt de Last Post en het Wilhelmus gespeeld.

Â

Zondag 26 september 14.00 uur Bevrijdingstaptoe op het Vincent van Goghplein.

De taptoe ter gelegenheid van de Nuenense bevrijding is al tientallen jaren een waardevolle traditie en is dan ook niet meer weg te denken van de jaarlijkse activiteitenkalender. De taptoe biedt niet alleen de mogelijkheid om met elkaar stil te staan bij de bevrijding, maar biedt de vier Nuenense muziekverenigingen een unieke kans om zich gezamenlijk te presenteren aan een breed publiek.

Â

Om ervoor te zorgen dat elke vereniging zich goed kan presenteren zal de taptoe dit jaar worden aangeboden middels een volledig nieuw concept. Door gebruik te maken van een flexibele veldopstelling wordt de mogelijkheid geboden om zowel showoptredens als podiumconcerten uit te kunnen voeren. Tevens wordt momenteel al druk gerepeteerd aan een nieuw arrangement dat door de vier verenigingen gezamenlijk zal worden gespeeld. Brassband De Vooruitgang, Harmonieorkest Gerwens Muziekkorps, Drumfanfare Jong Leven en Showkorps O&V- Nuenen nodigen u van harte uit om dit muzikale spektakel te komen aanschouwen.

Â

Bij alle onderdelen van de bevrijdingsherdenking zijn alle Nuenenaren, groot en klein, van harte welkom.

Â