Gemeente Oldebroek


Week tegen eenzaamheid

Van 24 september t/m 1 oktober 2010 is de landelijke Week tegen eenzaamheid, onder het motto: "Eenzaamheid is van ons allemaal!"

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 30% van de volwassen Nederlandse bevolking eenzaam is. Dat zijn drie en een half miljoen Nederlanders. Een derde deel daarvan - ruim een miljoen volwassenen - is zelfs sterk eenzaam. Schrikbarende aantallen! De oorzaken hiervoor zijn onder meer gelegen in:
* Toename van culturele verschillen

* Toename van vergrijzing in combinatie met een toenemend aantal alleenwonende ouderen

* Verdergaande individualisering van de samenleving

Er is nog onvoldoende aandacht voor het voorkomen van eenzaamheid en voor oplossingen. Om hier iets aan te doen heeft een aantal maatschappelijke organisaties - zoals de Nationale Vereniging de Zonnebloem, Nationaal Ouderenfonds en Vereniging Humanitas, samen met KPMG ­ de handen ineen geslagen. Met vijf andere organisaties hebben ze in 2008 Coalitie Erbij opgericht. De leden van Coalitie Erbij hebben met elkaar ruim 1,5 miljoen leden, ruim 100.000 vrijwilligers en 4000 professionals die bij deze organisaties werken. De kennis en de aard van het werk van de organisaties zijn complementair en ze bereiken met elkaar een aanzienlijk deel van de samenleving. Door de krachten te bundelen kan de Coalitie echt verschil maken! Meer informatie is te vinden op de website www.eenzaam.nl.

Activiteiten
In het land worden diverse activiteiten georganiseerd.In samenwerking met het Landelijk Steunpunt Vrijwillige Thuishulp organiseert het Vrijwilligers Service Centrum in de maand november een tweetal workshops voor de vrijwilligers vanuit de zorg en welzijn uit de gemeente Oldebroek. In de workshops wordt ingegaan op de bewustwording, signalering en aanpak van de eenzaamheidsproblematiek.

Opgave en informatie
De workshop is gratis. Opgave en informatie bij de vrijwilligersconsulent van de gemeente Oldebroek Johan Neevel vscoldebroek@xs4all.nl of 06 21575937 begin_of_the_skype_highlighting 06 21575937 end_of_the_skype_highlighting. Opgave voor 15 oktober a.s. Inloopspreekuur iedere woensdag van 09.00 uur t/m 12.00 uur in het Dorpskantoor Wezep.