Waterschap Aa en Maas


Symposium "Samen aan de slag met water en klimaat"

Op vrijdag 24 september a.s. vindt in Geijsteren (Limburg) het symposium `Samen aan de slag met water en klimaat - van Nieuw Limburgs Peil naar Deltaplan Hoge Zandgronden' plaats. Tijdens dit symposium wordt via presentaties en veldbezoeken geëtaleerd waar we staan met de aanpak van gevolgen van klimaatverandering voor de droge zandgronden in Zuid-Nederland. Key-note spreker is Deltacommissaris Wim Kuijken.

Tijdens het symposium is er speciale aandacht voor Nieuw Limburgs Peil, de aanpak die Waterschap Peel en Maasvallei heeft ontwikkeld om de droogteproblematiek in Noord- en Midden-Limburg aan te pakken. Tijdens het veldbezoek krijgen deelnemers met eigen ogen de resultaten van deze inspanningen te zien.

Verder beleeft het symposium de première van de film "Samen tegen droogte" waarin een groot aantal Brabantse en Limburgse pilotprojecten om water te besparen en vast te houden op humoristische wijze de revue passeren.

Vervolgens gaan de deelnemers aan boord van de "Jan van Cuyck" voor een boottocht op de Maas. Tijdens deze tocht wordt iedereen uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan oplossingen voor de problemen op langere termijn.

Tenslotte zal Wim Kuijken, Deltacommissaris van het Rijksbrede Deltaprogramma, in de middag zijn visie geven op de samenwerking tussen regio en Rijk. Er is gelegenheid voor het stellen van vragen.

Het Deltaplan Hoge Zandgronden is een unieke samenwerking tussen elf partijen: de provincies N-Brabant en Limburg, de waterschappen Peel en Maasvallei, Aa en Maas, de Dommel, Brabantse Delta, ZLTO, LLTB, Brabant Water, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Samen werken zij aan oplossingen voor de toenemende droogte én nattigheid op de zandgronden in Zuid-Nederland als gevolg van klimaatverandering.

Het Deltaprogramma is het nationale programma waarin Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen samenwerken met maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven en kennisinstituten om te zorgen dat Nederland ook in de toekomst is beschermd tegen overstromingen, kan beschikken over voldoende zoet water en tegelijk aantrekkelijk blijft om te wonen, te werken en te investeren.

De deltacommissaris is de regeringscommissaris die het Deltaprogramma moet opstellen, actualiseren en (doen) uitvoeren voor het kabinet. De eerste deltacommissaris is Wim Kuijken.