Gemeente Eindhoven

Meetstation luchtkwaliteit Mauritsstraat in de lucht Op vrijdag 24 september plaatst de gemeente Eindhoven in de Mauritsstraat een meetstation dat vijf jaar lang de luchtkwaliteit gaat meten. Er worden heel precieze (continue) metingen van zowel stikstofdioxide als fijn stof uitgevoerd. Het meetstation komt in de Mauritsstraat te staan omdat uit berekeningen blijkt dat de lucht op deze plek vervuild is. Dit komt vooral door de hoeveelheid verkeer en het "dichte", relatief smalle, straatprofiel waardoor deeltjes in de lucht moeilijk verspreiden (wegwaaien).

Wanneer de lucht te veel vervuild is kan dat leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij risicogroepen zoals mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. De gemeente Eindhoven is al jaren bezig met het treffen van maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Zo is er sinds 2007 een milieuzone die vervuilende vrachtauto's uit het centrum weert. De luchtvervuiling en effecten van maatregelen worden meestal met berekeningen onderzocht. Maar naast berekeningen is het goed de luchtkwaliteit ook echt te meten. En door over een langere periode te meten krijgt de gemeente meer inzicht in de ontwikkeling van de luchtkwaliteit in Eindhoven. De meetcampagne waarmee dit jaar gestart is, zal tot 2015 duren.

Metingen op 33 locaties in de stad

Vanaf 1 januari 2010 wordt er al op 33 meetpunten in Eindhoven de luchtkwaliteit gemeten. Op deze punten wordt alleen stikstofdioxide gemeten, wat al een goed beeld van de ontwikkeling van de luchtkwaliteit geeft. Op de Mauritsstraat wordt ook fijn stof gemeten. Binnenkort zal op de gemeentelijke website precies te volgen zijn wat er uit die metingen komt.

Europese normen

In Nederland en Europa gelden normen voor verschillende stoffen in de lucht. Nederland voldoet op dit moment nog niet aan de normen voor fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2), maar zal dit in 2011 respectievelijk 2015 wel moeten. Stikstofdioxide is een goede indicator voor allerlei schadelijke stoffen in de vervuilde lucht. Stikstofdioxide-concentraties hangen sterk samen met verkeer. Fijn stof zijn allerlei kleine deeltjes in de lucht. Fijn stof is schadelijk voor onze gezondheid. Naast PM10 wordt aan de Mauritsstraat ook PM2,5 gemeten; dit zijn de kleinere deeltjes van het PM10. De aanwezigheid van PM2,5 hangt ook sterk samen met Verkeersbewegingen. Fijn stof is schadelijker naarmate de deeltjes kleiner zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie over de metingen luchtkwaliteit en de uitkomsten, kijk op www.eindhoven.nl/luchtkwaliteit. Hier zal binnenkort ook te zien zijn wat de meetresultaten zijn op de Mauritsstraat en in de rest van de stad.