Academisch ziekenhuis Maastricht

Standpunt azM t.a.v. RDC Publicatiedatum: 24-09-2010 Bron: SdC Auteur: SdC Datum: 24-09-2010

Naar aanleiding van berichten in De Limburger van vrijdag 24 september jl., hierbij het precieze standpunt van het azM ten aanzien van de ontwikkeling en het rendement van het Regionaal Distributie Centrum. Dit logistieke centrum is in mei 2009 opgezet samen met het Atrium Medisch Centrum uit Heerlen en Orbis Medisch en Zorgconcern uit Sittard-Geleen.

De Raad van Bestuur van het azM meent dat het nog te vroeg is om nu al de balans op te maken. Het project RDC is opgesplitst in 2 fasen, te weten fase 1: de daadwerkelijke 'outsourcing'. Deze fase is nu afgerond. Deze fase ging gemoeid met hogere kosten. Nu gaat fase 2 in, de fase van 'standaardisatie van artikelen'. Dat is de fase waarin de werkelijke kostenbesparingen behaald moeten worden.

Ook in fase 1 is sprake van bereikte voordelen, zij het dat deze niet altijd zijn uit te drukken in geld. Denk aan: * Vrijgekomen ruimte zorgt ervoor dat binnen het hoofdgebouw ruimte ontstaat voor het inrichten van nieuwe poliklinieken - voordeel voor patiënt; * Bewustwording bij gebruikers, waardoor minder spoedbestellingen gedaan worden. Dat gaat op termijn ook geld opleveren; * Kosten van distributiecentrum maken geen onderdeel meer uit van de vaste kosten van het azM, maar zijn variabel gemaakt.

Conclusie: De RvB meent dat het alleszins loont om de resultaten van fase 2 af te wachten om zo het werkelijke besparingspotentieel te kunnen beoordelen. Daarvan zou dan ook het oordeel t.a.v. de toekomst van het RDC moeten afhangen.