MKB-Nederland

Begroting is verstandig en stimuleert de economie

21 september 2010
Begroting is verstandig en stimuleert de economie

De vandaag gepresenteerde begroting vormt een verstandig en `waardig' afscheid van de regeerperiode van premier Balkenende. Ondanks zijn demissionaire status laat het kabinet de zaak niet op zijn beloop. MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland zijn van mening dat de begroting de opgang van de economie ondersteunt en wijselijk een voorschot neemt op noodzakelijke maatregelen om de eigen boekhouding verder in het gareel te brengen. Landen die snel saneren vertonen doorgaans ook snel betere economische prestaties.

Werkgeversorganisaties zijn blij dat het kabinet erkent dat het herstel van de economie voor een groot deel vanuit het bedrijfsleven moet komen. Met het voortzetten van een aantal belangrijke crisismaatregelen (vervroegde afschrijving en verruimde carry back), zorgt de overheid voor een liquiditeitssteun bij bedrijven van een miljard euro. Kredietgaranties blijven intact. De verruimde innovatiesteun blijft eveneens overeind, voor een groot deel blijvend. De bouwsector heeft eindelijk de broodnodige steun gekregen om de ijzige poolwind in de sector te doorstaan.

Verder is positief dat het kabinet maatregelen heeft genomen om de stijging van sociale werkgeverslasten aan banden te leggen, om zo onze internationale concurrentiepositie in het goede spoor te houden.

Daarnaast krijgen ondernemingen - groot en klein - steun voor blijvende versterking door verlaging van de winstbelasting. Dat is goed voor de komst van buitenlandse bedrijven en banen naar Nederland en steunt de banenmotor van het midden- en kleinbedrijf.