Gemeente Hoorn

Gemeente Hoorn en Rotaryclub Hoorn De Compagnie schenken 10.000 euro aan Oxfam Novib

Wethouder Peter Westenberg van de gemeente Hoorn heeft op woensdagavond 22 september een cheque ter waarde van 10.000 euro overhandigd aan relatiemanager Wouter Bolding van Oxfam Novib. Het geld gaat naar een project in Zuid Soedan voor hygiëne en onderwijs.

Het bedrag is het resultaat van een fairtrade markt die Rotaryclub Hoorn De Compagnie samen met de gemeente Hoorn in het kader van de Millenniumcampagne heeft georganiseerd. Met de fair trade markt op 4 juni in de Noorderkerk werd 5.000 euro bijeen gebracht, de gemeente Hoorn heeft hier als Millenniumgemeente 5.000 euro bijgelegd.

10.000 euro voor Oxfam Novib

Er waren ongeveer 150 deelnemers die genoten van een informatief programma met cabaret, een(h)eerlijke maaltijd en volop tips over hoe ondernemers hun steentje kunnen bijdragen aan eerlijke handel. Toespraken van oud-staatssecretaris en voorzitter van Max Havelaar Anneke van Dok, Sonja Bakker en wethouder Peter Westenberg benadrukten het belang van duurzaam ondernemen en fair trade.

Millenniumgemeente De gemeente Hoorn is een Millenniumgemeente. Dit houdt dat de gemeente Hoorn wil bijdragen aan het behalen van de Millenniumdoelen die de Verenigde Naties heeft opgesteld. Binnen deze doelen staan armoede- en ziektebestrijding, mensenrechten, duurzaamheid, eerlijke handel en schuldhulpverlening centraal.

Ieder jaar stelt de gemeente Hoorn één Millenniumdoel centraal. In 2009 was dat Millenniumdoel 1: in 2015 zijn extreme armoede en honger uitgebannen. In 2010 is dit Millenniumdoel 2: in 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school. De gemeente wil hier samen met inwoners, bedrijven en instellingen invulling aan geven. Rotaryclub Hoorn De Compagnie heeft dit opgepakt met het organiseren van een bijeenkomst over fair trade. Kijk op de gemeentelijke website www.hoorn.nl voor meer informatie.

Project Zuid Soedan In Zuid Soedan sterft één op de zeven kinderen voor het vijfde levensjaar. Een van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte is diarree. Slechts één van de vier meisjes gaat naar school. Veel ouders kunnen schoolgeld nauwelijks betalen en geven er dan vaak de voorkeur aan een zoon in plaats van een dochter naar school te sturen.

De opbrengst van de fair trade markt gaat naar een project voor hygiëne en onderwijs in Zuid Soedan. Het is een groot project waarin Oxfam Novib samenwerkt met burgers, organisaties, bedrijven en overheden. Dit project draagt onder andere bij aan het tweede Millenniumdoel in 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school.