Gemeente Zoetermeer

Jongeren laten ideeën bloeien

jongerenambassadeurs met wethouder Van Leeuwen, foto: Jan van Es Als jongeren het voor het zeggen hadden, wat zouden zij dan als eerste veranderen in Zoetermeer? Meer dan honderd jongeren beantwoordden deze vraag en al hun ideeën bloeien nu aan een inspiratieboom. In deze boom hangen ruim honderd ideeën.
De Zoetermeerse Jongerenambassadeurs overhandigden de boom dinsdagavond 21 september aan Mariëtte van Leeuwen, wethouder Jeugd. Het is de bedoeling dat de wethouder iedere week een blad van de boom plukt en zich zo laat inspireren in haar werk.

De ideeën
In de boom hangen uiteenlopende ideeën, maar waar jongeren vooral behoefte aan blijken te hebben zijn meer mogelijkheden om in Zoetermeer uit te gaan. Meer barretjes, cafés, festivals of zelfs een hele straat met alleen maar stapgelegenheden. Wat ook vaak werd genoemd was het opknappen van sportveldjes en het verbeteren van sportmogelijkheden in de stad. Een opvallend idee was ook het verlagen van huren voor ondernemers om ze op die manier aan de stad te binden. De wethouder laat zich graag inspireren door de jongeren: "als een bepaalde wens vaak voorkomt dan kan ik daar rekening mee houden als ik beslissingen neem over jeugdbeleid".

Jongerenambassadeurs
De inspiratieboom is een initiatief van de Jongerenambassadeurs Zoetermeer. Dit zijn twintig jongeren die aan de ambtenaren in het gemeentehuis vertellen wat ze vinden van gemeentelijk beleid. De jongerenambassadeurs verzinnen niet alles zelf. Ze gaan ook de straat en het internet op om andere jongeren naar hun mening te vragen. Zo is ook de inspiratieboom tot stand gekomen.

Op internet vindt u de jongerenambassadeurs via: www.JAZoetermeer.nl.