Wageningen Universiteit en Researchcentrum


Hogere luchtwassers beperken geuroverlast varkensstallen

24 sep 2010

Verhoging van de uitworp van luchtwassers in vleesvarkensstallen beperkt de geuroverlast voor de omgeving. Voor varkensbedrijven kan dat een interessant en betaalbaar alternatief zijn om de geurbelasting te beperken. Met modelberekeningen is verkend of het effectief is om geurreducerende technieken op basis van de windsnelheid in of uit te schakelen. Gericht gebruik van deze techniek geeft een lage geurbelasting (bijna gelijk aan een continu werkende wasser), terwijl de kosten aanmerkelijk lager zijn. Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR Livestock Research, gefinancierd door het Productschap Vee en Vlees (PVV).

In de deskstudie zijn technische maatregelen verkend om de geuroverlast van varkensstallen te verminderen. De onderzoekers vergeleken de volgende technieken om de geurbelasting te verminderen: een luchtwasser, een hogere uitworp, verdunning van stallucht na de luchtwasser en een voorgeschakelde emissiereducerende techniek. Met een geurverspreidingsmodel berekenden zij de geurhinder bij continue toepassing van de verschillende technieken. De hogere uitworp van luchtwassers (15 meter hoge uitlaat) heeft de beste prijs/kwaliteitverhouding.

Effectiviteit tijdelijke maatregelen
Bovendien is met modelberekeningen verkend of het effectief is om geurreducerende technieken in te schakelen bij lage windsnelheden en uit te schakelen bij hogere windsnelheden. Dat kan uitkomst bieden in de meest belastende situaties, zoals op zwoele zomeravonden. Door een luchtwasser alleen in te schakelen bij windsnelheden tot 3 meter per seconde werd bijna de lage geurbelasting van een continu werkende wasser bereikt. Dit terwijl het aantal draaiuren dan bijna halveert en de kosten (vooral elektriciteit) aanmerkelijk lager zijn. Als duurdere technische maatregelen doelgericht ingeschakeld worden om de pieken in de geurbelasting weg te nemen, is dat voor de varkenshouder en zijn omgeving aantrekkelijk.

Duurzaamheid verstrekt
In de varkenshouderij is geuroverlast een kritische factor. Per 1 januari 2007 is de nieuwe Wet geurhinder en veehouderij van kracht. Met de beschikbare geurbeperkende technieken voor stallen lopen veel varkensbedrijven die willen uitbreiden aan tegen de grenzen die deze wet stelt. Door (nieuwe) technische maatregelen toe te passen die de geurbelasting verminderen, kunnen varkensbedrijven uitbreiden binnen de mogelijkheden van geuroverlast voor de omgeving. Door toepassing van kosteneffectieve maatregelen wordt de duurzaamheid van de varkenshouderij versterkt.

Downloaden rapport
Rapport 388 âReductie geurbelasting varkensstallen: verkenning van technische mogelijkheden, kosten en verspreidingsberekeningenâ van M.C.J. Smits et al. kunt u gratis downloaden via http://edepot.wur.nl/150134.

Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Michel Smits, E: michel.smits@wur.nl, T: 0320-293596

Contact
Michel Smits
Tel. 0320 - 293 596