Gemeente Spijkenisse


Werkervaring opdoen door begeleiden van maatschappelijke stages

24 september 2010

Maatschappelijke stage

Vier inwoners van Spijkenisse doen sinds kort werkervaring op als begeleider van leerlingen die een maatschappelijke stage lopen.

De begeleiders werken twee jaar bij Praktijk College Leren Doen (voorheen praktijkscholen de Sluis en de Schakel). Dit mes snijdt aan twee kanten: de vier inwoners doen met behoud van uitkering werkervaring op, zodat ze zich kunnen voorbereiden op een 'gewone' betaalde baan. Leerlingen die niet zelfstandig stage kunnen lopen, worden op een goede manier begeleid. Zo wordt het aantrekkelijker voor organisaties om plekken voor maatschappelijke stages aan te bieden.

Een maatschappelijke stage is een vorm van vrijwilligerswerk dat scholieren doen tijdens hun middelbare schoolperiode. Vanaf volgend schooljaar zijn leerlingen op het voortgezet onderwijs verplicht om maatschappelijke stage te lopen. Het afgelopen schooljaar hebben verschillende scholen hier al mee geëxperimenteerd. Er bleek toen dat er behoefte is aan goede begeleiding van stagiaires naar een stageplaats of op de stageplek. Het kost de stagebiedende organisatie veel energie en tijd om leerlingen te begeleiden, tijd die er niet altijd is. Ook scholen zijn vaak niet in staat alle leerlingen te begeleiden.

Daarom is er een mogelijkheid die de gemeente Spijkenisse nu biedt om gebruik te maken van werkervaringsplaatsen een goede oplossing. De begeleiders behouden hun uitkering en kunnen bij goed functioneren een extra bonus bovenop de uitkering ontvangen. Organisaties die Maatschappelijke stageplaatsen aanbieden, kunnen een waarderingssubsidie aanvragen bij de gemeente Spijkenisse.

Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de gemeente Spijkenisse:

Astrid Verheul
Maatschappelijk stagemakelaar
Tel: 06 12 13 46 33

Lenneke Kriek
Account manager
Tel: 06 42 25 55 39