GroenLinks

Stop willekeur religieuze subsidies

GroenLinks vindt het kwalijk dat veel subsidies aan religieuze instellingen worden uitgekeerd op basis van natte vingerwerk. Uit een rapport van het instituut Forum blijkt dat driekwart van de gemeenten geen specifiek beleid heeft voor het verstrekken van subsidies aan religieuze organisaties. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi vraagt vandaag aan demissionair minister van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) maatregelen te nemen om willekeurig subsidiebeleid bij religieuze instellingen tegen te gaan.

Volgens Dibi is het principe van scheiding van kerk en staat zo belangrijk, dat er terughoudend moet worden omgegaan met het geven van geld aan religieuze organisaties. "Ik vind het een zorgwekkende conclusie dat subsidies worden verstrekt aan religieuze instellingen op basis van natte vingerwerk. Juist nu onze schatkist verre van gevuld is, moet ieder dubbeltje zorgvuldig worden uitgegeven", aldus Dibi.

Slechts 13 procent van de gemeenten hanteert regels of stelt bepaalde eisen bij het geven van subsidies. Als het aan GroenLinks ligt wordt dat percentage flink opgeschroefd, het liefst naar 100 procent.

Kamervragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de demissionair minister voor Wonen, Wijken en Integratie over het bericht dat gemeenten uit de losse pols strooien met religieuze subsidies


1. Bent u bekend met het bericht dat driekwart van de gemeenten geen specifiek beleid heeft voor subsidies aan religieuze organisaties (Joop.nl, 23 september 2010)?

2. Deelt u de conclusie van Forum, multicultureel instituut voor multiculturele vraagstukken, dat subsidies aan religieuze instellingen worden uitgekeerd op basis van `natte vingerwerk'? Zo ja, wat heeft u eraan gedaan om dat te voorkomen of wat bent u van plan hieraan te doen? Zo nee, waarom niet?

3. Bent u het met mij eens dat nu de economische situatie ongunstig is het des te belangrijker is dat de (lokale) overheid bewust met haar budget omspringt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
4. Bent u het met mij eens dat dit willekeurige subsidiebeleid indruist tegen het principe van scheiding van kerk en staat? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke rol ziet u voor uzelf weggelegd in de naleving van de scheiding van kerk en staat door gemeenten?