GroenLinks
Openbaar Ministerie vaart zwabberkoers in zaak Nekschot
GroenLinks stelt vraagtekens bij het handelen van het Openbaar Ministerie om cartoonist Gregorius Nekschot niet verder te vervolgen. Eerder werd hij met veel machtsvertoon letterlijk van zijn bed gelicht door politie en justitie. Naar nu blijkt wil het OM Nekschot niet vervolgen, al gaat het volgens het OM hier wel om strafbare feiten. Die redenering kan en wil GroenLinks niet volgen.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi: "We delen natuurlijk de opluchting dat Nekschot niet vervolgd wordt. Maar verder is het gewoon een zwabberkoers van het OM, die leidt tot zelfcensuur. Niet de strafrechter maar het OM maakt blijkbaar uit wat geoorloofd is in het publieke debat. Dat is in deze grondrechtendiscussie onaanvaardbaar".

GroenLinks wil dat de minister van Justitie het Openbaar Ministerie voorziet in een richtlijn hoe om te gaan met potentiële uitingsdelicten.

Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) over de niet verdere vervolging van cartoonist Gregorius Nekschot


1) Kent u het bericht `OM zal cartoonist Nekschot toch niet vervolgen', NRC Handelsblad 22 september 2010. dat het Openbaar Ministerie cartoonist Gregorius Nekschot toch niet verder zal vervolgen?
2) Vindt u het met de kennis van nu ook niet hoogst discutabel dat de betrokken cartoonist met veel machtsvertoon is gearresteerd en dat nu afgezien wordt van strafvervolging, ondanks dat er volgens het Openbaar Ministerie wel degelijk sprake is van strafbare feiten?
3) Deelt u de mening dat dit getuigt van een inconsistentie?
4) Welke gevolgen heeft deze koers van het Openbaar Ministerie op het vrije woord? Is mijn vrees terecht dat huidige onduidelijkheid over de strafrechtelijke grenzen van het vrije woord en geschrift leidt tot zelfcensuur?

5) Wordt het niet hoog tijd dat het College van Procureurs Generaal voorziet in een Richtlijn die het Openbaar Ministerie handvatten biedt hoe met potentiële uitingsdelicten om te gaan?