GroenLinks `Wil de echte zzp-er opstaan?'

Donderdag 23 september 2010, 17:09u - Jesse Klaver
GroenLinks wil dat het aantal `pseudo zzp'ers' wordt teruggedrongen. Het gaat om zzp-ers die in de praktijk gewoon werknemer zijn. Uit controles van de Arbeidsinspectie blijkt dat het aantal `pseudo zzp'ers' fors is gestegen. In 2009 is in de bouwnijverheid alleen al het aantal verdubbeld ten opzichte van 2008. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver: "Er is op dit moment teveel onduidelijkheid over wanneer iemand zzp-er is. Het moet glashelder worden voor iedereen in ondernemingsland wanneer je te maken hebt met een zzp'er of wanneer je er zelf een bent. Wil de echte zzp-er opstaan?"

Sinds juni is de site www.weethoehetzit.nl van de Arbeidsinspectie in de lucht om werkgevers over de zelfstandige zonder personeel te informeren. "Hier moet het wat mij betreft niet bij blijven. Om het aantal `pseudo zzp'ers' terug te dringen zal de minister van Economische Zaken nu moeten doorpakken om voor eens en voor altijd de fraudegevoeligheid rondom het zzp-schap aan te pakken", aldus Klaver.

GroenLinksers Jesse Klaver en Jolande Sap roepen de minister van Economische zaken daarom op om de schimmigheid rondom zzp'ers aan te pakken en te komen met een breed plan van aanpak dat er aan zal bijdragen dat het aantal `pseudo zzp'ers' wordt teruggedrongen.

Schriftelijke vragen van de Kamerleden Sap en Klaver (GroenLinks) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister Economische Zaken over het toenemend aantal `pseudo zzp'ers':
1. Hebt u kennis kunnen nemen van het artikel `Toename aantal `pseudo zzp-ers' uit de Gazet (vakblad Aannemersfederatie bouw&infra Nederland), jaargang 6 nr. 4 2010?

2. Kunt u aangeven wat volgens u de definitie van de zzp-er is?
3. Bent u bekend met de berichten dat het aantal `pseudo zzp-ers' (zzp-ers die in de praktijk geen zzp-er zijn maar werknemer) fors is gestegen?

4. Kunt u per branche de aantallen en stijging inzichtelijk maken?
5. Deelt u met ons de zorg dat er vooral een forse stijging waar te nemen is binnen de branches die onder controle staan?
6. Wat is uw reactie op het feit dat er onder de `pseudo zzp-ers' veel afkomstig zijn uit Roemenie en Bulgarije?

7. Wat is uw reactie op het feit dat de `pseudo zzp-ers' gecentreerd lijken in een aantal branches zoals de bouwnijverheid?
8. Bent u ervan op de hoogte dat er onduidelijkheid bestaat over het zzp-erschap, zelfs onder werkgevers, en deelt u de mening dat er dus een noodzaak bestaat om duidelijkheid te scheppen in de vorm van een actieplan of plan van aanpak? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke stappen gaat u binnen welk tijdsbestek nemen om te komen tot een dergelijk zzp-plan?