FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten trapt met manifestatie vakbondsbondscampagne af tegen social dumping in ferrysector

Met een manifestatie bij de ingang van de passagiersterminal van Stena Line in Hoek van Holland trapt FNV Bondgenoten een campagne af voor gewoon goed werk voor zeevarenden en havenwerkers in de ferrysector.

Het doel van de campagne is om druk te zetten op rederijen om afspraken met de bonden te maken die moeten zorgen voor een gelijk werk, gelijk loon in de sector en uitbuiting van niet-Europese zeevarenden en havenwerkers moeten voorkomen.

Bestuurder Joost van der Lecq van FNV Bondgenoten: "Rederijen als Stena Line betalen schandalig lage lonen aan hun Filippijnse werknemers: zij moeten het doen met $ 3,50 per uur en ze maken werkweken van 70 uur of meer terwijl ze tussen twee Europese landen heen en weer varen. Dit leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt. Daarnaast blijven rederijen proberen om steeds meer sjorwerk op de ferryschepen door zeelieden te laten uitvoeren, terwijl dit het werk is van havenwerkers. Dit moet een halt toegeroepen worden, omdat het anders de nieuwe norm dreigt te worden."

De Europese bonden willen afspraken met rederijen over 'havenwerk voor havenwerkers', fatsoenlijk loon voor niet-Europese gezellen en het voorkomen van verdringing van werkgelegenheid door goedkope arbeidskrachten.

Wat? Manifestatie bij passagiersterminal Stena Line als aftrap van internationale campagne tegen social dumping in de ferrysector

Wanneer? Maandag 27 september 2010, 16:00 uur - 18:00 uur

Waar? Ingang passagiersterminal Stena Line, Stationsweg 10, 3151 HS, HOEK VAN HOLLAND

Wie? FNV Bondgenoten, delegaties Europese maritieme vakbonden